Készült: 2020.02.19.05:19:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2009.06.09.), 148. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Először is szeretném megköszönni az egyik televíziónézőnknek, hogy miután felsoroltam, hogy mivel lehetne költséget megtakarítani, még SMS-ben elküldte, hogy a kormányzati negyed 10 milliárd forintját kihagytam, és valószínű, csak hozzáteszem, hogy a 4-es metrónak is lesz egy elég komoly számlája majd a végén. Az is az önök számláját fogja majd terhelni, csak az a baj, hogy az ország fogja megfizetni.

Közbeszerzés, tisztelt Göndör úr, Vegyépszer és Betonút. Magyar tulajdonú cég, magyar alkalmazottakkal. (Közbeszólás az MSZP soraiból: És?) Ezt fájlalja ön, hogy akkor a Fidesz ideje alatt (Keller László: És még hány ilyen magyar cég van?) magyarok építették az autópályát, most pedig franciák, olaszok és portugálok, akiknek alvállalkozóként dolgoznak a magyarok töredéknyi díjért és pénzért, és ráadásul ki sem fizetik őket. Ez az önök eredménye. Erre aztán büszkék lehetnek!

Amiket az autópálya-építésre mondtam, azt az Állami Számvevőszék jelentése alapján mondtam, uraim, nem én találtam ki. Például a völgyhíd építése műszakilag teljes egészében indokolatlan volt. (Kovács Tibor: A Fidesz tervei alapján!) Nemcsak pénzügyi kérdések ezek, hanem szakmai és műszaki kérdések is, és önök ezt sem tudták előkészíteni.

Úgy gondolom, Keller úr, hogy igenis büszkének lehet lenni arra, ami 1998-2002 között történt. Tudja miért? Tudja, mennyi volt ekkor a költségvetési hiány? 2,5 százalék volt Magyarországon a költségvetési hiány. Tudja, mennyi volt az államadósság mértéke? 53 százalék a GDP-hez mérten. Most tudja, mennyi? 83 százalék. Tudja, mennyi állami vagyont adtak önök el? Több mint 3000 milliárdot. Fölemelték az adókat, eladósították az országot, és eladták az állami vagyont. És most 17 százalékos támogatottsággal, 500 ezer szavazattal még van képük a parlamentben felállni és számon kérni azt az időszakot, amikor a Fidesz kormányzott! Vegyék tudomásul, hogy akkor az ország pénzügyileg, gazdaságilag, társadalmilag és morálisan is teljesen rendben volt, önök pedig lezüllesztették. Erre most ne legyenek büszkék! (Göndör István: 9 százalék feletti hiány volt, képviselő úr! - Taps a Fidesz soraiban. - Közbeszólás ugyanott: Úgy van!)
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai