Készült: 2019.11.18.14:34:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 205. felszólalás
Felszólaló Dr. Schiffer András (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ugyanehhez, a gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni, a Költségvetési Tanácsra vonatkozó, elsősorban a munka törvénykönyvét érintő, illetve más munkajogi szabályokat érintő módosító javaslathoz.

Az elmúlt hónapokban nagy karriert futott be az a gyakorlat, hogy valakikre személyre szabottan kedvezményezően alkotnak törvényt. Ilyen volt a lex Borkai, a lex Járai, és lehet tovább sorolni. Most egy apró változás történik, mert személyre szabottan egy negatív törvényhozási diszkriminációval állunk szemben: egy adott helyzetben valakiknek az elbocsátását meg akarják könnyíteni, erre próbálnak törvényt alkotni. Ezzel a törvénymódosítással, túl azon, amit Kaufer Virág képviselőtársam, illetve korábban már más ellenzéki képviselőtársaim elmondtak, van egy alkotmányossági probléma. Nevezetesen, az alkotmány 70/A. §-a és az ezt kibontó alkotmánybírósági értelmezések alapján nem lehetséges, hogy egy homogén csoporton belül, tehát mondjuk azt, hogy a köztisztviselői karon belül egy bizonyos intézmény alkalmazottaira nézve ilyen hátrányosan megkülönböztető munkajogi változtatást eszközöljenek.

Miután jelenleg az Alkotmánybíróság hatásköre egyelőre erre a törvényjavaslatra - amennyiben ezt a Ház elfogadja - kiterjed, ezt a módosítást, amit a gazdasági bizottság volt szíves előterjeszteni, az Alkotmánybíróság minden bizonnyal meg fogja semmisíteni, mert egy teljesen indokolatlan hátrányos megkülönböztetését jelenti egy bizonyos közigazgatási szerv alkalmazottaival kapcsolatban.

És még valami: itt szám szerint nyilván kevés emberről van szó. De az elmúlt hónapokban sorra érkeztek azok a negatív üzenetek a parlamentből, amelyek azt üzenik a munkavállalók számára, hogy bármikor bizonytalanságban lehetnek a megkeresett jövedelmek, bármikor bizonytalanságban lehet az állásuk.

Önök hoztak már törvényt arról, hogy valaki a törvényben bízva fölvett egy munkajövedelmet, és utólag kimondják arról azt, hogy jó erkölcsbe ütközik. Önök hoztak már törvényt arról, hogy hogyan lehet rövid úton megszabadulni köztisztviselőktől. Most hoznak egy olyan törvényt, hogy ha valaki úgy gondolja a Házban, hogy egy bizonyos munkavállalói csoporttól, egy bizonyos köztisztviselői csoporttól gyorsan meg kell szabadulni, akkor az alapvető munkajogi védelmi szabályokat is leépítik. Ez nem pusztán a köztisztviselői karnak, nem pusztán azoknak rossz üzenet, akiknek a Költségvetési Tanács léte fontos, hanem rossz üzenet minden magyar munkavállalónak, mert ez azt jelenti, hogy holnap ugyanezeket a lépéseket, ugyanilyen munkajogi védelmi szabályoknak a leépítését bármilyen magyar munkavállalói csoporttal szemben meg lehet tenni.

Ez a javaslat ezért arcátlan, és ezért le kell szavazni. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai