Készült: 2020.07.15.00:13:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2012.05.14.), 18-20. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  18 - 20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Ön két dolgot hozott fel kritikaként a kormányzattal szemben első mondataként: az első a hatalom bebetonozása, a második pedig a 2014-es választásokra való törekvés. Ebből a másodikra való törekvést el kell hogy ismerjük, de minden párt erre törekszik, hogy a következő választásokat megnyerje. És nyilvánvaló, hogy igyekszünk jó kormányzásra és jó közigazgatásra, de emellett mindannyian politikusok vagyunk, tehát nyilvánvalóan szeretnénk a következő választásokon minél jobb eredményeket elérni.

Ami pedig a hatalom bebetonozását illeti. Simon Gábornak, az MSZP választmányi elnökének volt egy sajtótájékoztatója valamelyik ülésük után, ahol azt vetítette előre, hogy ha az MSZP-nek sikerül a civilekkel összefognia, akkor akár kétharmados győzelmet is arathatnak a következő választásokon 2014-ben. Úgyhogy nem tudom, hogy önök hogyan gondolják az ellenzék különböző padsoraiban a hatalom bebetonozását, de nyilvánvalóan, ha az MSZP úgy gondolja, hogy akár kétharmados győzelmet is tud aratni a következő választásokon, akkor nem valószínű, hogy olyasfajta akadályokat gördített volna a Fidesz-KDNP a közjogi rendszerbe vagy a választójogi rendszerbe, amelyik megakadályozná bármikor, hogy kormányváltás legyen abban az esetben, ha az emberek elégedetlenek egy kormánnyal, és valamelyik ellenzéki pártot alkalmasnak tartják arra, hogy a kormánypárt helyére lépjen. De egyelőre úgy tűnik, hogy energiát és munkatempót inkább a kormányoldalon látnak. Ön is jól láthatja, és sokszor az ön frakciótársai is kritikát fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, hogy milyen gyorsan zajlik a jogalkotás. Azért zajlik gyorsan, mert nagyon sok törvényt vagy jogszabályt kell hogy elfogadjunk. Ezen a héten is egy nappal meghosszabbítottuk a rendes ülést, és még péntekre egy rendkívüli napot is összehívtunk, hiszen minden héten egyre több és több munkája és feladata van az Országgyűlésnek, pontosan azért, mert úgy gondoljuk, hogy nagyon nagy munkát kell hogy elvégezzünk, húsz év elmaradt feladatait kell hogy elvégezzük.

Ön azt mondta, hogy huszonkét év csapdájában vagyunk. Egyáltalán nem, ez a nagy törvényalkotási tempó pontosan azt igazolja, hogy húsz év hibáit kell részben vagy egészben, de két év alatt és négy év alatt helyrehoznunk.

És pontosan az a célunk, amit ön is említett, a szuverenitás visszaszerzése, a kiszolgáltatottság csökkentése. Mi más lett volna nagyobb fegyvertény a kiszolgáltatottság csökkentésével kapcsolatban, mint például a végtörlesztés lehetősége, hiszen egy ország nem lehet szuverén, nem lehet független, ha az állampolgárai nem függetlenek, ha akár a hiteltörlesztő-részleteik más országok valutájától függnek, ha nincs befolyásuk arra, hogy a havi jövedelmükből mennyit kell hiteltörlesztésre fordítsanak.

És ez a kormányzat vállalt nem kicsi nemzetközi konfliktust. Ön meghunyászkodással, álkardcsörgetéssel vádolta ezt a kormányzatot. Tisztelt Képviselő Úr! Van okos érdekképviselete egy országnak, ami nyilván konfliktusokkal jár, és van magáért a konfliktusért vívott küzdelem, ami lehet, hogy a Jobbikra jellemzőbb. A kormányzat akkor vállalt fel konfliktust nagy nemzetközi cégekkel vagy az Európai Unióval, amikor ezt Magyarország érdeke úgy kívánta.

(14.00)

Hiszen mi úgy gondoltuk, hogy ez az ország szuverén abban a tekintetben, hogy a kormányzatának az ország érdekeit, a közjót kell szolgálnia, ezért vállaltuk a konfliktust nemzetközi szervezetekkel, az Unióval vagy más országokkal, hiszen nekünk nem az Európai Unió más tagállamai érdekét kell képviselnünk, hanem a sajátunkat. Az államadósság csökkentése, amit ön már egyfajta mumusaként emlegetett a kormányzatnak, szintén a kiszolgáltatottság csökkentését jelenti, hiszen Magyarország, mondjuk, katonailag vagy közigazgatási szempontból független, de ugyanilyen kiszolgáltatottságot jelent az, hogyha pénzügyi szempontból nem tud önállóan döntéseket hozni.

Ez a kormányzat igyekezett az elmúlt két évben mindenfajta megszorítást elkerülni. Ha ön kinyit bármilyen újságot, megnézi, hogy mi történik Írországban, mi történik Spanyolországban, mi történik Portugáliában, mi történik Olaszországban vagy bármilyen más európai uniós tagállamban, szinte kivétel nélkül - maximum egy-két szerencsés ország van csak - mindenhol arról szólnak a hírek, hogy nyugdíjcsökkentés, adóemelés, közszolgálati elbocsátások, közszolgálati bércsökkentések. Ilyesfajta környezetben a magyar kormány például a nyugdíjaknak nemcsak hogy megőrizte az értékét, hanem reálértéken is tudta tartani, hiszen több mint 4 százalékos nyugdíjemelést is végre tudott hajtani, pontosan azért, hogy ne megszorításokból építkezzen ez az ország, hanem gazdaságösztönzésből; mint ami például a magyar kis- és középvállalkozóknak a legkedvezőbb, a társasági adónak a szinte rekordszintre csökkentése, 19 százalékról 10 százalékra csökkentése. Ez szintén nem az 500 millió forint fölötti multiknak kedvez igazán, hanem a magyar kis- és középvállalkozóknak, és a munkát terhelő adóknak a csökkentése, a családi adókedvezmények, szintén egy olyan jövőképet vetítenek mindnyájunk elé, és a sarkalatos törvényekben is, amit lehetett, ebből megszövegeztünk, hogy stabilitás legyen hosszú távon Magyarországon, hogy a munkára épülő és a gyerekekért élő és nem a gyerekekből élő magyarokat támogassuk minél nagyobb mértékben.

Ami viszont, úgy gondolom, történelmi tragédiát jelentene Magyarország számára, az a Jobbik politikájának az ösztönzése. Önöknek is van már két évük a parlamentben, azzal önök is nyilván, mint ahogy mi is, elszámolással tartozunk a saját választóinknak. Ha a magyar-magyar közötti, a magyar-romák közötti együttélés tekintetében a Jobbik útjára lépett volna bármilyen kormányzat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az már nemzeti tragédiába torkollott volna; akárcsak az EU-ból való kilépésünk. Ami Svájcnak vagy Norvégiának megengedhető, de nekünk se bankjaink, se pedig halászatunk vagy...

ELNÖK: Államtitkár úr, lejárt az idő!

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: ...északi-tengeri energiakincsünk nincsen.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18 - 20  Következő    Ülésnap adatai