Készült: 2020.07.12.18:46:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2012.05.14.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is a műfajjal kapcsolatban hadd mondjam önnek, hogy ahhoz, hogy ön a kormánnyal vagy a kormánypárti politikusokkal szemben valamilyen kritikát találjon, valamilyen olyan kérdést, amellyel kapcsolatban bíráló megjegyzéseket mondhat itt a parlamentben, három településre kellett, úgy látszik, a szemét vesse, és ott keresse az internetes híreket. Itt, az ország Házában általában nem szoktunk helyi önkormányzatok döntéséről beszélni, azt ott, helyben szokták megoldani. De úgy látszik, ön csak helyi ügyekben talált olyan kivetnivalót, amit az elmúlt hét után kritikaként föl tud hozni itt a parlamentben.

Ami például az egri ügyet illeti, hadd tegyük azért helyre ezeket a bizonyos problémákat. Ön azt mondta, hogy kormánypárti politikus zárt fórumon miket mond, és másoknak milyen szólamaik vannak. Itt nem egy politikusról van szó, hanem egy önkormányzati cégvezetőről. És abban a pillanatban, ahogy elhangzott ez a mondat, ennek a bizottsági ülésnek a jegyzőkönyvét megismerve a polgármester úr azonnali vizsgálatot kért, és összehívatta az ügyrendi bizottságot, kiadta neki ezt az ügyet. Az ügyrendi bizottságnak egyébként ellenzéki elnöke van, tehát az ellenzék kezében van ez az ügy ott jelen pillanatban. Minél hamarabb összehívja az ellenzéki vezető az ülést, annál hamarabb döntésre tudnak jutni. Úgyhogy teljes mértékben a lehető leggyorsabb megoldásra törekedett, a művész úrral, Székhelyi Józseffel személyesen beszélt a hét végén, és igyekezett ezt a helyzetet tisztázni. Úgy gondolom, tisztázták is személyesen egymás között, de ez nem jelenti azt, hogy ne legyen ennek esetlegesen személyi következménye.

Jól látható most is, hogy önök másról akarnak kommunikálni, mint amiről az ügy maga szól. Önök egy olyasfajta problémát akarnak létrehozni, ami igazából nincs. Azt akarják kivetíteni, igazán a politikai vágyaikat, álmaikat szeretnék kivetíteni, mintha önök lennének a demokrácia védelmezői Magyarországon. Ez nem így van. Egerben sokszínűség van, az egri polgárok igenis büszkék egymásra. Hadd mutassam meg önnek ezt a kötetet is például (Felmutatja.), ami a mostani polgármester úr vezetése alatt jött létre és az önkormányzat hathatós támogatásával. "Egri zsidó polgárok" a címe, és pontosan azt a sokszínűséget hivatott jelenteni Egerben, amit mi is szeretnénk, az új alaptörvényünk is szeretné, és mi mindnyájan politikusként.

Tehát azt szeretném kérni, hogy ne torzítsa el se az egri, se a szigetszentmiklósi, se a szentendrei tényeket. Hogy Szigetszentmiklóson kit fognak majd iskolaigazgatót választani, azt ők maguk fogják eldönteni. (Derültség az MSZP frakciójában.) Ne a parlamentben hozzunk határozatot, ne a parlamentben akarjon ön határozatot hozatni erről, tisztelt képviselő úr. A szentendrei közmunkásokkal kapcsolatban pedig csak azt szeretném önnek mondani, hogy a Fidesznek igenis van egy világa. Ez a világ a munkára épül, minél többek által létrehozott munkára. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Ezt néha gunyorosan mondták, hogy miért folytat plebejus politikát ez a kormányzat, de valóban azt folytat. Hiszen azt látjuk, hogy ebben a parlamentben egy-egy párt vagy egy-egy párton belüli érdekcsoport egy cégcsoportnak, egy külföldi vállalatnak igyekezett az érdekeit képviselni, hogy minél több osztalékot tudjanak kivinni ebből az országból.

Ez volt az a kormány, amely felvállalta, a Fidesz világában felvállalta azt a harcot, hogy a közteherviselésből a nemzetközi vállalatok, a multinacionális vállalatok is vegyék ki a részüket. Hiszen így 1200 milliárd forint pluszbevételt tudtunk a költségvetésbe hozni. Lehet, hogy ez önöknek nem tetszik, lehet, hogy ez a Fidesz világából sokakat zavar, és elkalandoznak bármilyen vidéki kistelepülésre, hogy a Fidesszel szemben és a KDNP-vel szemben fel tudjanak hozni kritikus megjegyzéseket. De ettől függetlenül ez a világ erre épül, pontosan a szolidaritás felvállalására.

(13.50)

Hiszen melyik kormány volt az, amelyik első és második kormányzása idején is radikálisan megemelte a minimálbéreket? Nem a szocialisták, nem az SZDSZ, sem senki más, a Fidesz volt az a párt - és most a KDNP -, amelyik radikálisan, az első Orbán ideje alatt is és most, a második Orbán-kormány ideje alatt is, ott 50 ezer forintra, most 94 ezer forintra emelte a minimálbért. (Lukács Zoltán: És mennyi a nettója?) Nem a szocialisták tették meg, ők azzal foglalkoztak, hogyan lehet a nemzetközi tulajdonosoknak megemelni a gáz árát és más közműszolgáltatások árát. (Gúr Nándor: Miről beszélsz?) Azzal önök foglalkoztak, az volt az MSZP világa. Ez a kormányzat azzal foglalkozik, hogyan tudja a rezsiköltségek növekedését minimalizálni, hogyan tudja a legkisebb keresetűek minimálbérét a legnagyobb mértékben növelni. (Dr. Bárándy Gergely: Ennyi hülyeséget két perc alatt összehordani!) Ez a valódi különbség szerintem az MSZP világa és a Fidesz világa között. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Miről beszélsz?)

És valóban, ha csak jogi szempontból néznénk azt, amit ön mondott, hogy a Fidesz világában most bármit megtehetünk, meg megvan a kétharmadunk: a jogi lehetősége valóban meglenne ennek a pártszövetségnek. Ezért szerencséje szerintem Magyarországnak, hogy egy olyasfajta pártszövetség kapta meg ezt a kétharmados felhatalmazást, amelyik rendelkezik belső morális értékekkel (Közbeszólás az MSZP soraiból: Közgép!), amelyek határt szabnak a politikájának. Nyilvánvalóan abban igyekszik nagyon határozott, eltökélt és bátor lenni, hogy ezeket a rég kialakult viszonyokat, amelyek nem a tízmilliós közösség érdekét, hanem egy-egy, főleg nemzetközi tulajdonú vállalatcsoport érdekét szolgálja, letörje. De megvan az a belső morális tartása, hogy a jogállamiságot megtartsa, a jogállami normákat megőrizze. (Dr. Bárándy Gergely: Jogállam? Miről beszélsz?) Ezt szolgálja akár a közigazgatás átalakítása, akár a közteherviselés rendszerének az átalakítása. Ez a Fidesz és ez a KDNP világa.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai