Készült: 2019.10.19.02:52:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

178. ülésnap (2008.11.18.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Simicskó István (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Napjainkat rohanó, változó jelenségek sokasága jellemzi. Ilyenkor úgy érzem, különösen igazak Kolping szavai, gondolatai, aki úgy fogalmazta meg a problémákra való figyelem felhívását: Uram, add, hogy felismerjük korunk nehézségeit, korunk problémáit, és hogy részt vehessünk ezek megoldásában.

Nekünk, tisztelt képviselőtársaim, a részvétel megtisztelő lehetősége megadatott. Az igazi nagy kérdés, hogy a felismerési képességünk is párosul-e mindehhez. Látunk pénzügyi válságot, államháztartási hiányt, költségvetési problémákat, GDP-növekedést, -visszaesést, recessziót, szlovák-magyar vitát, korrupciógyanús ügyleteket és sok-sok minden mást. De vajon felismerjük-e az ezek mögött húzódó, bajt okozó összefüggéseket? Képesek vagyunk-e lehántani a válságjelenség lepleit? Képesek vagyunk-e a rohanó világunk közepette a hajszából kiállva kutatni és felismerni az igazságot? Nemzetközi pénzügyi spekulációs folyamat indult el, amelyre hazai és külföldi politikai és pénzügyi érdekek rakódtak, amelynek hatására a gyenge országok tovább gyengültek, főleg azok, ahol a gyenge gazdaság mellé gyenge nemzeti identitás, nemzeti önbecsülés párosul. Magyarországon nem olyan régen hallhattuk az egyik szocialista politikustól, hogy tanuljunk meg kicsiknek lenni. Ezt a leckét tanítják a magyaroknak lassan kilencven éve, elvéve szinte minden önbecsülésünket.

Itt az ideje végre, tisztelt képviselőtársaim, új tankönyvet elővenni, méghozzá olyat, amelyben a nemzet szolgálata áll, amelyben az alkotó, a tenni akaró hazafiság áll, ahol a kormány kormányozni akar és nem PR-ozni, ahol a kormány az emberek szellemi, kulturális és erkölcsi felemelkedését akarja szolgálni. S itt az ideje a társadalmi igazságosságot megteremteni, amely az állampolgárok jólétének és boldogságának az alapját jelenti. Ne felejtsük el, tisztelt képviselőtársaim, a gazdaság van az emberért és nem fordítva. Nem olyan országot, nem olyan világot kell építenünk gyermekeinknek, unokáinknak, amelynek célja a hajsza, ahol a pénzt mutatják fel a siker és a boldog élet egyetlen tényezőjeként, ahol azt látják, hogy a hazug és a gátlástalan győz.

Tisztelt Képviselőtársaim! Országgyűlési képviselők vagyunk, de csak ideig-óráig vagyunk országgyűlési képviselők. Kormányok, miniszterelnökök és képviselők is jönnek-mennek, de vannak örök érvényű értékek, amelyek mindannyiunknak segítenek, támaszt nyújtanak, utat mutatnak.

Napjainkban különösen keresnünk kell a maradandót, a szent célokért folytatott küzdelem megnyugtató igazságát; s nemcsak nekünk, kereszténydemokratáknak, akiknek hitünkből fogva dolgunk a teremtett világgal való törődés, feladatunk az ország, a világ megváltoztatása, hanem mindannyiunké, önöké is.

Ilyen érték többek között a máriapócsi nemzeti kegyhely, amelyre egy évvel ezelőtt beadtam egy országgyűlési határozati javaslatot, és nagyon-nagyon szomorú vagyok, az Országgyűlés még mind a mai napig nem döntött és nem támogatta ezt a javaslatot. Azt hiszem, hogy a mai rohanó világunkban különösen szükség van a lelkünket erősíteni, különösen szükségünk van arra, hogy fölismerjük azokat az igazi értékeket, amelyek iránytűként szolgálnak, és segítenek eligazodni ebben a kazuisztikus világban.

Arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, akik megtisztelték a mai keddi napirend előtti felszólalásokat, hogy még egyszer gondolják végig és támogassák ezt a javaslatot az elkövetkező időszakban. Ne feledkezzenek meg arról, kedves képviselőtársaim, hogy évente 600-800 ezer zarándok és turista érkezik Máriapócsra, hogy meglátogassa a Könnyező Szűzanya képéről méltán híressé vált templomunkat. Összetartozásunk jelképe ez a hely, kedves képviselőtársaim, s nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem ruszinoknak, szlovák barátainknak, cigányoknak, görög és római katolikusoknak, reformátusoknak, evangélikusoknak, hívőknek és nem hívőknek egyaránt. Összeköt minket ez a hely lélekben. Aki nem ismeri, annak érdemes ellátogatni oda és megnézni azt a Mária-ikont, amely háromszor könnyezett Mária karján a kis Jézussal, és számos csodás gyógyulás bekövetkezett. Azt hiszem, ott valóban egyfajta sajátos kegyelmi kapcsolat van a föld és az ég között. Máriapócs egy lelki központ, az európai Mária-kegyhelyek közösségének tagja. Lourdes, Mariazell, Csíksomlyó, Fatima, Altötting, Częstochowa, Zaragoza és számos más Mária-kegyhely van. Azt hiszem, hogy Magyarországnak is fel kellene zárkóznia ebbe a sorba, és az Országgyűlésnek deklarálnia kellene, hogy ez egy nemzeti kegyhely. Méltán lehetünk büszkék e csodás helyre, őrizzük, ápoljuk és féltve óvjuk az idők végezetéig.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a KDNP és a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai