Készült: 2020.08.07.23:55:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2011.07.04.), 199. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Külügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH JÁNOS, a külügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság ma napirendre tűzte és megvitatta az előttünk lévő törvényjavaslatot, nevezetesen az Európai Unió és tagállamai, másrészről a Koreai Köztársaság közötti szabadkereskedelmi megállapodást.

Azért tartom fontosnak néhány mondattal beszámolni az Országgyűlésnek erről, mert ez egy rendkívüli folyamat. Egyrészt rendkívüli azért, mert bizonyítjuk önmagunknak, tisztelt Országgyűlés, hogy ha valami sürgős, akkor sürgősen megtesszük. Nemritkán kerül elénk egy nemzetközi egyezmény vagy egy külkereskedelmi téma megvitatása esztendőkkel vagy évtizedekkel később. Ez most a napokban történt, és a bizottság ma már megtárgyalta, mert ez fontos. Ahogy a kormány képviseletében az államtitkár úr már elmondta, valóban, ezek a szempontok előkerültek a külügyi bizottság mai vitájában is. A kormány képviselője még tovább részletezte ezeket.

(18.40)

Arról van szó - én is egy mondatban hozzáteszem, tisztelt Ház -, hogy Koreával a külkereskedelmi egyezmények konvencionális keretén túlmenően is megtaláljuk azt az ösvényt, hogy a szabadkereskedelem igenis működjön. Szabadkereskedelmi egyezményben vagyunk persze az Európai Unióval és más szervezetekkel; itt még ennél is többről van szó. Ilyen megfontolások alapján, tisztelt Ház, a külügyi bizottság általános vitára javasolja, továbbá törvényi erőre emelését ajánlja ennek a törvényjavaslatnak.

Köszönöm a meghallgatást. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai