Készült: 2020.02.24.07:16:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2009.06.15.), 68. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az utóbbi időben a közvéleményt leginkább foglalkoztatja az a kérdés, hogy a vagyonadót vajon elfogadja-e az Országgyűlés, és ha igen, akkor annak mi lesz a tartalma.

A közvélemény teljes egészében elutasítja a vagyonadó bevezetésének tervezetét, a társadalom nem tudja ezt elfogadni, és nem támogatja a vagyonadó tervezetét. Érthetetlen a kormány ragaszkodása az adónemhez, hiszen politikai támogatottsága sincs, az SZDSZ egészen más vagyonadó-tervezetet támogat, mint amit a kormány benyújtott az Országgyűlés számára. Érthetetlen abból a szempontból is, hogy a költségvetés egyensúlyát sem fogja jelentősen javítani, hiszen az elképzelések szerint 15, 30 vagy esetleg 50 milliárd forint bevétel származik ebből. De igazságossági szempontból sem támogatja a társadalom, az ország, hiszen igazságtalannak érzik azok az emberek, akik adózott pénzükből, illeték megfizetése mellett, hosszú távú hitel felvételével szerezték meg a lakásingatlanjukat. Érthetetlen, miért nem hallgatja meg ezeket az érveket a kormányzat.

Kérdezem öntől, miniszterelnök úr: valójában ki akarja bevezetni a vagyonadót? Valóban a Nemzetközi Valutaalap írja elő önök számára, a kormányzat számára? A Nemzetközi Valutaalap erőlteti rá az országra ezt az új, igazságtalan adónemet? Vagy az önök politikai céljai között szerepel ez a teljes egészében elutasított új törvénytervezet?

(14.10)

Kérem miniszterelnök urat, válaszoljon erre a kérdésre és arra is, hogy valójában önök most melyik formáját támogatják a vagyonadónak. Azt, amit az SZDSZ benyújtott a parlament elé módosító javaslatok formájában, vagy ragaszkodnak az eredeti törvényjavaslatban meglévő tartalomhoz?

Várom válaszát. (Szórványos taps a Fidesz és KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai