Készült: 2020.01.26.15:42:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.), 231. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. A mostani jogszabály egy jelentős jogszabály-módosítás az épített környezet tekintetében. 13 darab törvényt módosít, ami számában sok törvény, ugyanakkor egy témakörhöz kapcsolódik. Tehát fontos, hogy az épített környezet alakítását egységes szemléletben kezeljük, és amikor ehhez a területhez hozzányúlunk, az ehhez kapcsolódó jogszabályokkal egységes szemléletűek legyenek a törvény módosításai. Erről szól ez a mostani jogszabály is.A képviselő úr elmondta a fontosabb rendelkezéseit. Egyébként 21 módosító javaslat érkezett be, ebből egyébként 20 a Törvényalkotási bizottság részéről. Engedjék meg, hogy néhány fontosabb módosító javaslatot megemlítsek.

Ez az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos módosítás, ami az olyan építési tevékenységeket jelenti, amelyek egyszerű bejelentéssel indulhatnak meg; itt egy kormányrendeleti szintű, erősített szabályozásról beszélhetünk a következő időszakban. A szükséges tervező, művezető igénybevétele most már kormányrendeleti szintre kerülhet, felhatalmazást kap a kormány ennek a részletszabályainak a megalkotására.

A bányatörvényhez kapcsolódó módosítás jelentős még a korábbiakhoz kapcsolódóan, itt a kőszenet termelő bányák vonatkozásában érdekes a módosítás. Ez egy ösztönző jellegű módosítás arra nézve, hogy ne új bányatelkeket nyissanak a kőszénnel foglalkozó bányavállalkozások, hanem aknázzák ki azokat a telkeket, amelyek már bányateleknek vannak kijelölve, és ezzel védjük a környezetünket is, sőt a be nem fizetett bányajáradékot pedig lehessen rekultivációra is fordítani.

A restitúcióval kapcsolatos szabályozás egyértelműsítéséről és egyszerűsítéséről beszélt a képviselő úr. Itt csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy lehetőséget nyit ez a mostani jogszabály, hogy a miniszter dönthet a korábbi eljárásnak a megismétléséről, és az is fontos kérdés, hogy ilyenkor természetesen csak birtokkérdésről dönt a miniszter, jogkérdésről minden esetben a bíróság dönt.

Meghatározza egy másik jogszabálykeretben, a muzeális intézményekről szóló jogszabályok keretében azt a kört, amelyik mint költségvetési kör szerepel, és ahol a közalkalmazotti jogviszony helyett munkaviszonyt lehet létesíteni. Ez egyébként nem a szerv vezetőjének, hanem a kormány számára nyitott lehetőségként szerepel majd az új jogszabályalkotásban.

Valóban, a világörökséggel kapcsolatos módosítások jelentős módosítások, a világörökségi helyszínek kezelési terve egy nagyon fontos jogalkalmazási és jogalkotási aktus, amennyiben ezt jogalkotási keretek közé tereljük. Ezen kezelési tervek megalkotásának az egyértelműsítése a világörökségi helyszínek megóvása érdekében nagyon fontos, ezt is tartalmazza ez a mostani jogszabály.

Összességében tehát elmondható, hogy egy átfogó jellegű, jelentős módosításról beszélünk. Ennek megfelelően ez a jogszabály alkalmas arra, hogy a környezetünket, mind az épített környezetünket, mind a természeti környezetünket nagyobb mértékben védhessük a későbbiek során. Ennek megfelelően kérem a képviselőtársaimat is, hogy a jogszabály-módosítást, a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai