Készült: 2020.03.28.20:02:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

277. ülésnap (2005.12.06.), 426. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  426  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Két percben szeretnék élni azzal a lehetőséggel, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a 15 éve használaton kívüli mezőkövesdi repülőtér hasznosításával kapcsolatban adtam be már az első körben is módosító javaslatot, amelyet az Országgyűlés többsége nem támogatott.

A mezőkövesdi repülőtér 630 hektáron helyezkedik el, jelenleg állami tulajdonban lévő, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében lévő terület, két önkormányzat közigazgatási területén van, a mezőkövesdin és a mezőkeresztesin. A két önkormányzat évek óta szeretné, hogy önkormányzati tulajdonba kerüljön térítésmentesen, ennek érdekében ebben az évben egy tanulmányt készíttetett el, amely bizonyítja azt, hogy a terület alkalmas arra, hogy egy intermodális logisztikai központ épüljön ki a mezőkövesdi, használaton kívüli repülőtér területén.

Úgy gondolom, hogy az újabban beadott módosító javaslat ehhez a fejezethez azt bizonyítja, és azt szeretné elérni, hogy ez a repülőtér-fejlesztés, illetve a terület hasznosítása elinduljon. Erre azért van szükség, mert Észak-Magyarország sajnos elmaradott térsége hazánknak, az országnak, és semmilyen olyan jelentős gazdaságfejlesztési beruházás állami segítséggel nem történt az elmúlt hosszú évek során a térségben, amely átütő lehetőséget adott volna az ott élő gazdasági szereplőknek, illetve a befektetőknek.

Arra kérem az itt jelen lévő államtitkár urat is, hogy nagyon fontolják meg a két önkormányzat kérését, amely szerint kérik térítésmentesen a területet. Mutatom az elkészült tanulmány összefoglalóját (Felmutatja.), és arra is kérem államtitkár urat, vegyék figyelembe, hogy az országos területfejlesztési koncepcióban ez az elképzelés helyet kapott, és úgy gondoljuk, hogy jó reménnyel lehetünk annak az irányába (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a nemzeti fejlesztési terv II. változatában szintén helyet kapjon az intermodális logisztikai központ megépítésének lehetősége.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  426  Következő    Ülésnap adatai