Készült: 2020.02.27.00:08:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 96. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:46


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Most már értem, hogy miért áll így a baloldal, mert hol a Jobbik áll mellénk, hol meg a Fidesz (Derültség.), úgyhogy így most már tudom, hogy a sikertelenségünk oka az lehet, hogy valaki mindig mellénk áll, és így nem tudjuk a saját politikánkat képviselni.De a viccet félretéve, azért annyit hadd tegyek még hozzá, hogy itt nekem úgy tűnt Bencsik képviselőtársam hozzászólása alapján, hogy ez a néppártosodás egy kicsit megbicsaklott, mert most mintha visszatértünk volna egy kicsit a korábbi NATO-t és EU-t kritizáló jobbikos hozzászólásokhoz. Nincs ezzel semmi gond, csak a lisszaboni szerződés és sok minden más azért szerves része a magyar EU-s csatlakozásunknak. De ezt inkább csak a vicc kedvéért hadd tegyem hozzá.

A másik: Zsigmond képviselőtársamnak a hozzászólása indított arra, hogy még egyszer szóljak. Ön azt mondta  vagy lehet, hogy talán ezt Nacsa képviselő úr mondta; nem baj, majd eldöntik , hogy önök betartják minden ígéretüket. Ez nagyon tetszett. Tehát a négyszeres egészségügyi dolgozói béremelést is biztosan betartották, az ingyenes felsőoktatást is betartották, ami nélkül a miniszterelnök nem kaphatott volna diplomát a saját szavai szerint, vagy éppen, mondjuk, egy külpolitikai témát hadd említsek, hogy nem leszünk a Gazprom legvidámabb barakkja, se nem leszünk Putyin pincsijei itt Európában. Tehát nagyon sok olyan ígéretük volt, amit valóban betartottak, de ebben talán a leginkább eligazító az a WikiLeaks, amely szerint Orbán Viktor egyszer azt mondta az amerikai nagykövetségen, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem amit csinál. Ez mind-mind arra utal, hogy önök komolyan veszik a szavukat és amit ígérnek.

Illetőleg, csak hogy még egy kicsit fokozzam az örömüket, az ígéretbetartás végett meg a témához kötődően is néhány idézetet hadd hozzak, nem önöktől, ez tény és való, hanem más fideszes képviselőktől.

Így hangzik az első idézet: „Ha most nyerni tudnánk, és utána ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre eldőlne…” – Mikola István, 2006. március. Csak annyi, hogy nem volt szándékuk a szavazással kapcsolatban semmit sem kezdeni.

A másik idézet, ugyanebben az évben egyébként, 2006-ban: „A határon túliak nem kérnek választójogot, ezért a Fidesz sem kívánja ezt biztosítani számukra.”  Szijjártó Péter.

„Soha nem kapcsoltuk össze a magyar állampolgárság kérdését a választójog ügyével, a két dolog nem kezelhető együtt.”  Martonyi János, 2006.

„A Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak.”  Répássy Róbert, 2010. május.

„A határon túli magyarok egyéni kérelem alapján kapnak magyar állampolgárságot, és ez nem fog magyarországi választójoggal járni.”  Martonyi János, 2010.

„Az állampolgárság és a szavazati jog elválaszthatatlan, ám ahhoz, hogy valakinek teljes szavazati joga legyen, magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.”  Semjén Zsolt, 2010.

(15.10)

„Az tekinthető csak biztosnak, hogy minden magyar állampolgárnak lesz választójoga.”  Gulyás Gergely, 2011. augusztus.

Na, hát ennyit arról, hogy hogyan változott az önök álláspontja, véleménye adott esetben egy adott kérdésről is, miközben természetesen önök minden ígéretüket betartják  vagy nem.

A rendszerszerű visszaélésekről én nem beszéltem, nem veszem magamra. Azt mondtam, hogy van egy rendszer, amiben vannak hibák, és ezeket a hibákat kellene korrigálni. Értem Zsigmond képviselőtársamat  de valószínűleg lehet, hogy a szemüvegébe most egy rózsaszín lencse került , de mi azért nem látjuk ezt ennyire fényesen, hogy kitűnően vizsgázott a rendszer, és ha megengedi, akkor még nekünk hadd ne legyen kötelező ugyanúgy gondolni, ahogy ön gondolja. Értem én tehát, hogy ön szerint ez egy fantasztikus, 110 százalékos rendszer. Szerintünk nem. Ezért kell változtatni, de szerintem ezt önök is így látják, mert különben nem hozták volna be ezt a szabályozást ide a parlamentbe.

Hozzáteszem egyébként, hogy a belügyminiszter úr nekem egy válaszában azt mondta, hogy nagyon sok esetben még nem derült ki az, hogy csalással szerzett valaki magyar dokumentumokat, magyar állampolgárságot. Az ő állításuk szerint ez akkor fog kiderülni, amikor lejár az adott okmány, és újra mennek majd meghosszabbítani ezt a dolgot, tehát magyarul, könnyen lehet, hogy számos olyan eset van  nem tudom, hogy ez 500, 5000 vagy 50 000 , ami később fog kiderülni, hogy valaki ezt csalárd módon szerezte meg, és ezáltal adott esetben mégiscsak voltak azért szisztematikus visszaélések ezzel a rendszerrel kapcsolatban.

Az utolsó megjegyzés, amivel zárnám a hozzászólásomat: azt tetszett említeni, hogy vannak olyanok, akik a magyart a magyarral ugrasztják össze, és itt szúrós szemmel a baloldalra vagy ránk nézett, vagy éppen, nem tudom, lehet, hogy a Jobbikra is. Csak úgy kérdezném tényleg költői kérdésként, hogy azt értie a magyar magyarral való összeugrasztása alatt, hogy mondjuk, az MKP-t a Híd-Mosttal állítják folyamatosan szembe a Felvidéken, az RMDSZ-t a Néppárttal vagy a Magyar Polgári Párttal, amíg ki nem derült, hogy ezek életképtelen egységek, és csak az RMDSZ képes stabilan a lábán állni, vagy a KMKSZ-t az UMDSZ-szel, vagy adott esetben a Vajdaságban az ottani képviseleteket egymás ellen.

Tehát én azt gondolom, hogy akik tudatosan és szisztematikusan exportálják a magyar belpolitikai megosztottságot a határon túlra, azok egyébként önök voltak, egészen addig, amíg ki nem derült a számukra, hogy nem sikerül lenyomni adott esetben az RMDSZ-t, vagy más, akkor éppen az önök számára nem nagyon tetsző, kinti, határon túli magyarokat képviselő legitim pártokat vagy mozgalmakat.

De azzal egyetértek, hogy az volna a helyes egyébként, ha a határon túli politika nem arról szólna, hogy hogyan lehet bárkit bárki ellen kijátszani. Mint ahogy az sem lenne nagy baj, ha valaki tisztességgel szól hozzá egy ügy mellett, akár jelezve az anomáliákat, de a nagy képpel egyetértve akkor azokat meg, legyenek szívesek, ne hazaárulózzák folyamatosan! Nem önök mondták, félreértés ne essék, de azért nekem is rosszulesik, hogy engem ugyanabba a körbe sorolnak be adott esetben néhány hozzászólás kapcsán, ahova esetleg néhány DK-s hozzászólás alapján lehet besorolni bizonyos politikusokat.

Én egészen mást gondolok a magyar nemzetpolitikáról. Akkor is mást gondoltam, amikor egy pártban voltunk, hát még azóta, mióta nem vagyunk egy pártban.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai