Készült: 2020.07.12.05:35:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

322. ülésnap (2013.11.11.), 164. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A 2014. évi költségvetés a leszakadás és az elszegényedés költségvetése, még akkor is, ha azt a kormány csodafegyveréről, a rezsicsökkentésről nevezte el; miközben az egész rezsicsökkentés egy nagy átverés, hiszen sokkal több pénzt szednek be más módon, elsősorban kis pénzű emberektől, mint amennyit visszajuttatnak a csodafegyver használatával. Aztán amibe belekezdenek, azt sem csinálják rendesen vagy teljeskörűen. Sok ezren vannak ugyanis, akiket nem ért el a rezsicsökkentés szabályozása, mert számukra a közműszolgáltatást úgynevezett köztes szolgáltató végzi; nem állami és nem önkormányzati cég, hanem például a honvédség, a MÁV vagy valamilyen nagy ipari cég.

Egy konkrét eset a ferencvárosi MÁV-lakótelepen élők ügye, amely három éve húzódik, és nem látszik a megoldás. Itt a MÁV-telepen a víz- és csatornarendszer, a szolgáltatás a telep valamikori építője, a MÁV kezében van, és bár az önök által alkotott törvény szerint már több mint egy éve át kellett volna adnia a fővárosnak, a Fővárosi Vízművek viszont nem tart rá igényt. Hogyan is tartana, amikor majd' félmilliárd forintot kellene rákölteni a felújításra, és ma már sem a fővárosnak, sem pedig a fővárosi cégeknek nincs miből ezt megtenniük. Így aztán az itt lakó mintegy ezer ember nem részesül a kedvezményből, fizetik a MÁV által felszámolt továbbszolgáltatási díjat, és nem jár számukra a locsolási kedvezmény sem. Ha ezt összeadjuk, több mint 50 százalékkal kerül többe számukra a víz- és csatornaszolgáltatás, mint a Fővárosi Vízművekhez tartozó egyéb helyeken.

Kérdezem államtitkár urat, van-e ismeretük arról, hogy hány lakás és hány lakó áll ma szolgáltatási jogviszonyban úgynevezett köztes szolgáltatókkal. Mikor és hogyan fog a kormány érvényt szerezni annak a saját maga által állított törvényi előírásnak, amely a köztes szolgáltatókat kiiktatja a közműszolgáltatás rendszeréből? Hogyan kívánják pótolni a kiesett forrásokat a közműszolgáltatók részére, hogy át tudják venni a különböző területeket és szolgáltatásokat az ilyen esetekben?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai