Készült: 2020.02.17.20:17:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 84. felszólalás
Felszólaló Dr. Pap János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:27


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Mindannyiunk előtt jól ismert, hogy a Duna egyoldalú elterelése súlyos környezeti károkat okozott a Szigetközben, emellett veszélybe került a Duna kavicságya alatt található, felbecsülhetetlen értéket képviselő ivóvízkincs is. Az elterelés után rövid időn belül sikerült megoldani a Szigetköz teljes csatornázását, amely addig az ország egyik legelmaradottabb régiói közé tartozott. A rendszer ma sem működik tökéletesen, de legalább a további szennyezést meg lehet akadályozni.

Ezzel szemben nem valósult meg Mosonmagyaróvár teljes csatornázása. Az ok egyszerű, de szakmailag nem magyarázható, és nem is fogadható el, nevezetesen, hogy a város földrajzilag nem tartozik a Szigetközhöz, ezért nem kerülhet az I/1-es kategóriába, hanem csak a harmadikba. A forrás pedig nagyobbrészt elfogy az egyes és a kettes kategóriára, így a város rendre kimarad ebből a támogatásból.

A vízbázis és legfőképpen a város alatt lévő szennyvízlencse nem veszi figyelembe a földrajzi besorolást; igaz, hogy Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna jobb partján található, ugyanakkor az említett vízbázis mind a két felén. Sőt, a város és a környék által használt kút szintén a jobb parton található.

Tény az is, hogy a több évtizede felhalmozódott szennyvíz a Duna szívóhatása miatt a Duna-meder felé mozog. Komolyan fennáll a veszélye, hogy a szennyezés rövid időn belül eléri a várostól mintegy két-három kilométerre lévő kutat és ezáltal az ivóvízbázist is. Vajon szabad-e kockáztatni több ezer, rövid időn belül ennél jóval több ember ivóvizét a csatornázás hiányosságai, illetve a téves besorolás miatt?

Tisztelt Miniszter Úr! Az alábbi kérdésekre kérek öntől választ:

Van-e remény arra - és leginkább keret -, hogy a város teljes csatornázása rövid időn belül megvalósuljon? Felülbírálható-e Mosonmagyaróvár besorolása a sérülékeny vízbázis szempontjából? Ez elsősorban a későbbiek miatt lehet fontos, tudniillik az ipar és egyéb szennyezők szempontjából nem lényegtelen, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni, és milyen kategóriájú a vízbázis az érzékenység szempontjából.

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai