Készült: 2020.02.20.10:11:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 65. felszólalás
Felszólaló Vincze László (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  65  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Választókörzetem, Csongrád megye 4. választókörzete gazdái megélhetésének fő forrása a szőlő- és gyümölcstermesztésből elért jövedelem. Ezek a kultúrák kiemelt fontosságúak, hiszen a szőlőnek négy év, a gyümölcsfáknak négy-hat év is kell a telepítéstől a termésre fordulásig.

Szerencsére a mostani kormányzat komoly támogatottságot adott és ad az ültetvénytelepítésekre, amivel az EU-csatlakozás előtt - helyesen - sok gazda élni is tudott. Egyetlen olyan természeti csapás van, ami ellen nagyon nehéz védekezni: ez a fagykár. Az őszibarack-termesztés híres központja az Alföldön a szatymazi termőtáj. Szatymaz, Sándorfalva, Forráskút, Balástya, Csengele, Ópusztaszer és más települések környékén az idei télen mínusz 27 fok hideg is volt. Ennek következménye lett a virágrügyek teljes pusztulása. Ugyanígy járt a kajszibarack, de részlegesen károsult a cseresznye is. Csongrádon, Bokroson, de másutt is a szőlőültetvények 90 százalékos fagykárt szenvedtek.

 

 

(12.40)

 

A kiváló vörösbort adó cabernet és kékfrankos, de a hagyományos kadarszőlő és más fajták is elfagytak. A növényápolási és egyéb munkálatok az idén sem lesznek olcsóbbak. Termés viszont nem várható, és így bevétel sem. Félő, hogy anyagiak híján, főleg akiknek csak ez a megélhetési forrása, elhagyják majd az ültetvényeket. Ezen a nehéz időszakon valamilyen módon át kellene segíteni az embereket.

Tisztelt Miniszter Úr! A kormány az árvizek és belvizek által okozott károk esetében bebizonyította, hogy segíteni akart és tudott a bajba jutott embereken. Mit tud tenni rövid és hosszabb távon a gazdákat ért fagykár kárenyhítése érdekében? Várom megtisztelő válaszát.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  65  Következő    Ülésnap adatai