Készült: 2020.07.05.00:14:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 216. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A 2012. évi II. törvényünk 174. § c) pontja szerint, aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott egyesület egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai miatt bíróság által feloszlatott egyesület egyenruhája, formaruhája ismerhető fel, szabálysértést követ el. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Szégyen! - Ti vagytok a felelősök érte!) Egyértelmű tehát, hogy senki nem hordhat olyan ruhát, amely egy feloszlatott egyesületnek akár csak emlékeztet az egyenruhájára.

Akiről ön beszél, akit ön nyugdíjas gárdistának nevez - tehát ön is elismeri, hogy ő igazából egy gárdista, aki gárdaegyenruhát hord, csak nem olyat, hanem egy picit másfajtát, mint korábban, tehát önmaga leplezi le a saját leírott szövegében, a kérdésben az illetőt -, ő már nem először, hanem, ahogy ön is mondja, ötödszörre, direkt provokatív szándékkal (Dr. Staudt Gábor: Igen, igazi bűnöző, börtönbe vele!) megy oda. Nem az volt az elsődleges szándéka, hogy bárki előtt fejet hajtson egy nemzeti ünnepen - ami nagyon helyesen lenne, és nyilván tegyük meg minél többen is, ezt a részét nyilvánvalóan mindenki elismeri, hogyha ő ezt megteszi -, hanem ő direkt felvett egy ilyesfajta gárdaruhára hasonlító ruhát, hogy ezzel provokálja a közvéleményt, először, másodszor, harmadszor, negyedszer és most már ötödször is. Azért veszi föl, szándékoltan, mert tudja, hogy ez igazából szabálysértés, tudja, hogy ezt a törvény tiltja, ezért megy oda, és ezért teszi meg ezt a lépést, és ezzel provokálja a hatóságokat. Kipróbálta már a pénzbüntetést, kipróbálta a közmunkát, és most ki akarja próbálni, úgy látszik, a szabadságelvonás büntetést is. Ezzel nyilván magából csinál mártírt.

Én azt kérem önöktől, hogy emlékezzünk meg a nemzeti ünnepeinken is meg azon kívül is a nemzeti hőseinkről, de ezt ne egy jogilag tiltott egyenruhában tegyük meg. Egyértelmű a törvénynek az ilyesfajta rendelkezése. A független bíróság döntött úgy, hogy ezt a szervezetet feloszlatja, éppen ezért, aki ennek a bármiféle hasonló egyenruhájában jelenik meg, annak számolnia kell - nagyon helyesen - ezekkel a törvényi szankciókkal. Úgyhogy én arra kérem önöket, fehér ingben vagy öltönyben vagy pulóverben, de gárdaegyenruha nélkül emlékezzünk meg a nemzeti hőseinkről. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Szégyen!)

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai