Készült: 2020.01.23.09:50:18 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
16 28 2018.07.02. 4:50  27-30

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A múlt héten fontos európai uniós csúcs zajlott Brüsszelben, a migráció volt most is a téma, és ahogy hallottuk, értelemszerűen itt a Házban is többször szóba került már ez a dolog. Tudjuk, hogy Magyarország véleménye következetes a migrációt illetően, és ezt a véleményt egyre többen vallják magukénak. A migrációban az idő bennünket igazolt, és Nyugat-Európa is végre kezd felébredni, fenyegetett ugyanis az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az európai országokba szétosztják a migránsokat. Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk, és a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk, amely világosan kimondja, hogy az ezután létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni másik országba az adott ország beleegyezése nélkül, így Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország, megmarad Magyarországnak.

De nem lehetünk maradéktalanul elégedettek: bár a „kötelező kvóta” kifejezés kétségkívül lekerült a napirendről, a probléma még egyáltalán nem oldódott meg, több millió migráns érkezett Európába az elmúlt években, és újabb milliók szeretnének jönni. A balkáni útvonal él, és Afrikából is özönlenének Európába a migránsok, ráadásul a következő költségvetési ciklus mostani tárgyalása is azt bizonyítja, hogy a migráció támogatása továbbra is fontos cél Brüsszelben.

Az emberek azonban már nemcsak Magyarországon, nemcsak Közép-Európában, nemcsak Olaszországban vagy Ausztriában, hanem egész Európában azt akarják, hogy védjük meg a határokat. Az emberek azt akarják, hogy védjük meg a határokat, és ezzel védjük meg az emberek biztonságát. Azt akarják, hogy akik már bent vannak, azokkal szemben folytassuk le az eljárásokat, és vigyük őket haza. De az európai vezetők nem azt teszik, amit az emberek akarnak és elvárnak tőlük. A Fidesz szerint ebben a kérdésben az adhat felhatalmazást, ha megvárjuk a jövő évi európai parlamenti választásokat, hogy az emberek ott is elmondhassák a véleményüket. Teljesen egyértelmű, hogy Brüsszelnek továbbra sem célja a migráció megakadályozása, azt mindig újabb és újabb eszközökkel próbálják segíteni. A brüsszeli politikai vezetés rendre fellép azokkal az országokkal szemben, akik nem nyitottak az európai egyesült államok eszméje és a bevándorlás támogatása mellett.

Erre volt példa a már itt is említett másik, múlt heti európai uniós esemény, az úgynevezett Sargentini-jelentés elfogadása, ebben megint támadják hazánkat. A Sargentini-jelentés amellett, hogy nyilvánvaló hazugságokat tartalmaz, már lefolytatott vitákat elevenít fel, és tagállami hatáskörbe tartozó kérdésekben kritizálja hazánkat. Brüsszelben koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben, és ezt egy politikai ítélettel zárták le: nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, hogy változtassuk meg álláspontunkat a bevándorlás kérdésében, de miután a magyar választók ezt a kérdést eldöntötték, erről nincs mit beszélni.

Brüsszelben Soros György kottájából játszanak, a migrációt és az európainépesség-cserét tekintik értéknek. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Ezzel szemben mi a biztonságot, a család, a keresztény kultúra védelmét és a munka megbecsülését tekintjük olyan európai értékeknek, amelyeket követni, képviselni és védeni kell. Mi a magyar emberek érdekeit nézzük, nem fogjuk engedni, hogy egyetlenegy illegális bevándorló is betegye a lábát Magyarországra. A Soros-hálózat és a vele szövetséges brüsszeli politikusok persze egyre erőszakosabban akarják másokra kényszeríteni saját bevándorláspárti politikájukat.

Láthatjuk, Soros emberei mindenütt ott vannak: a jelentést készítő Judith Sargentini maga sem tagadta, hogy a milliárdos embere, ahogy a magyar baloldal képviselői is mindig a hazájuk ellen, a migráció mellett foglaltak állást, és támogatták a jelentést. Ennek tökéletes példája, hogy a Demokratikus Koalíció képviselője, Niedermüller Péter a jelentés vitája során Magyarországra nézve hátrányos tartalmú módosító indítványt nyújtott be a dokumentumhoz. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!  Dr. Vadai Ágnes: A magyar kormányra! Nem ugyanaz!)

Tisztelt Ház! Brüsszel és a Soros-hálózat akárhányszor is fenyegeti meg Magyarországot, a Fidesz és a KDNP szövetsége ki fog tartani a magyar nemzeti érdekek védelme mellett. Mi a magyar emberek akaratát érvényesítjük, a magyarok pedig világossá tették a választáson, hogy nem kérnek a tömeges bevándorlásból.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.  Dr. Völner Pál: Úgy van!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
27 91 2018.10.03. 4:20  1-159

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szanyi Tibor után nem egyszerű megszólalni (Szanyi Tibor: Akkor ülj le!  Derültség az MSZP soraiban.), de nem szeretném a vitát kizökkenteni abból a folyamatból, amiben most van. Majd a kétperceseknél biztos reagálunk arra a sok sületlenségre, amit ő elmondott. Itt a vita elején, amikor elkezdtük, előterjesztőként Gulyás Gergely miniszter úr világosan elmondta az álláspontunkat a Sargentini-jelentésről, arról a jelentésről, ami, tudjuk, hogy politikai vádirat, tudjuk, hogy csalással fogadták el. Miniszter úr alaposan és pontosan bemutatta, hogy a jelentés egyetlen lényege Magyarország elítélése a magyar migránspolitika miatt.

(16.40)

Mi nem engedjük be a migránsokat, jogi, fizikai határzárat, kerítést építettünk, és ezért büntetnek bennünket. Az ellenzékiek ennek ellenére itt saját sületlenségeiket sulykolják, azt hazudják, hogy a jelentés nem is támadja a magyar migránsszabályozást vagy a határvédelmet, pedig dehogynem. Ha a jelentést fellapozzák, és megnézik a 65. cikket benne, ez a 26. oldalon van, ott a jelentéstevő Sargentini asszony hivatkozik a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság egy munkájára. Ez a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatosan ajánlásokat fogalmazott meg, azoknak a végrehajtásáról 2018. május 15-én közzétett egy következtetést, és ezekben a következtetésekben írt arról, hogy megdöbbentőnek tartja a Magyarországon meghozott migrációellenes válaszintézkedéseket. Itt van benne a Sargentini-jelentésben. A jelentéstevő egyetért ezzel a véleménnyel, így emelte be a jelentésébe, szó szerint, egyetért ezzel a bizottsággal, de ez a bizottság, látjuk, támadja a migrációra adott magyar válaszintézkedéseket, egész egyszerűen megdöbbentőnek tartja, eltörölné, vagyis a legfontosabb válaszintézkedésünket, a kerítést, a határvédelmet támadja. Támadja a magyar határzárat is, tehát támadják a magyar határvédelmet, ezért voltunk kénytelenek múlt héten hétfőn a Nemzetbiztonsági bizottságban indítványozni azt, indítványoztam azt, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg a nemzetbiztonsági szolgálatokat, hallgassuk meg őket arról, hogy az elmúlt három év határvédelmi, határzárral kapcsolatos tapasztalatai mit mutatnak, mert fontos ez is a tájékozódásunkhoz, mert látjuk, hogy a Sargentini-jelentés végső soron a biztonságunkat is veszélyezteti. Ezt majd jövő kedden le fogjuk folytatni, majd biztos hallani fognak róla, mint ahogy hallanak róla meg látjuk, hogy Brüsszel megnyitni és nem lezárni akarja a határokat a migránsok előtt, és azért akarják elvenni tőlünk a határvédelmi lehetőségünket, hogy még több bevándorlót engedjenek be. Brüsszel továbbra is teljes erővel tolja a bevándorláspárti politikát, el akarják venni ezt a határvédelmi jogot tőlünk, és ez az országgyűlési határozati javaslat, ami előttünk van, erre a Sargentini-jelentésre válaszol. (Dr. Varga László közbeszól.) Az egy politikai vádirat, ez egy politikai válasz. Önök is elmondták többször, hogy politikai választ adunk, mi ezt nem tagadjuk, el is mondtuk. És ennek az országgyűlési határozati javaslatnak van egy utolsó pontja, ami éppen ezért került bele, amit most az előbb elmondtam, és ez az utolsó tartalmi pont azt mondja, hogy kijelentjük, hogy Magyarország maga védi a határait, fenntartjuk a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát. Nem fogjuk engedni.

Ezt a határozati javaslatot úgy, ahogy a magyar emberek erre bennünket felhatalmaztak április 8-án, és ez egy kötelezettség is számunkra, meg fogjuk szavazni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
67 44 2019.05.27. 3:32  43-46

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abban talán egyetérthetünk itt a Házban, hogy tegnap fontos választás volt Európában, és ennek a választásnak a fontosságát a választók is átérezték. Minden eddiginél többen vettek részt az európai parlamenti képviselők választásán, 43,37 százalékos volt a részvétel. A minden korábbinál magasabb részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország vagyunk, Európában van a helyünk, és Európa a mi hazánk is. Külön köszönet illeti azokat, akik elmentek, részt vettek a szavazáson, és külön köszönjük azoknak, akik nekünk szavaztak bizalmat. Köszönet illeti azokat is, akik heteken keresztül hátukon vitték az egész kampányt, a kampányunkat. Köszönjük a sok tízezer aktivistánknak, hogy járta az utcákat, a házakat, kopogtatott, telefonált, az interneten küzdött a közös ügyünkért, végigdolgozták, végigdolgoztuk a mögöttünk hagyott heteket, és óriási munkát végeztek ők. Nekik is, elsősorban nekik köszönhetjük, hogy a 2019. évi európai parlamenti választást megnyertük. Köszönjük szépen.

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy korszakos győzelmet arattunk.

Nekünk, magyaroknak különösen fontos az európai választás, hiszen nemcsak mi, hanem a határon túli magyar közösségek is ott lesznek majd velünk Brüsszelben, és együtt fogjuk képviselni a teljes magyar nemzet érdekeit. Köszönjük a határon túli szavazatokat, és gratulálunk az RMDSZ bejutásához.

Ez a választási győzelem egy megbízatás. Megbíztak bennünket a magyarok három dologgal. Először is azzal, hogy állítsuk meg egész Európában a bevándorlást, másodszor, hogy védjük meg a nemzetek Európáját, harmadszor pedig, hogy védjük meg a keresztény kultúrát Európában. Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fogunk működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást.

Tegnap is kiderült, hogy az emberek Magyarországon azt gondolják, Brüsszelben változásra van szükség, olyan vezetők kellenek Brüsszelben, akik az európai emberek érdekeit képviselik, olyan vezetők kellenek, akik tisztelik az európai nemzeteket, és olyan vezetők kellenek, akik büszkék a kétezer éves keresztény európai kultúránkra.

A tegnapi választás azt is megmutatta, hogy Magyarországon az emberek egységet és összefogást akarnak. A választók több mint 52 százaléka szavazott a Fidesz-KDNP listájára. Ez azt jelenti, hogy jóval többen szavaztak ránk, mint az összes többi pártra, vagyis Magyarországon példátlan egység alakult ki az elmúlt kilenc év kormányzati munkájának is köszönhetően. Ez jó esélyt ad a jövőre. Mi a választóktól kapott megbízatásnak megfelelően ezen az úton megyünk tovább. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
79 35 2019.06.25. 4:03  34-60

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a törvényjavaslat elsősorban a zenei fesztiválok biztonságáról szól. Úgy látjuk, hogy a biztonságot erősíteni kell, ehhez pedig új, szigorúbb ellenőrzési, azonosítási rendszerek szükségesek. Kizárólagos célunk a rendezvényekre látogatók személyi biztonságának garantálása, a bűncselekmények, kiemelten a terrorcselekmények hatékony megelőzése, illetve felderítésének elősegítése, továbbá a körözött személyek azonosítása és elfogása.

Hazánkban a belépőjeggyel látogatható élőzenei tömegrendezvényeket számos esetben nagy kiterjedésű, szabadtéri helyszíneken rendezik. Ezek, ellentétben például egy repülőtérrel, versenypályával vagy stadionnal, folyamatos őrzés-védelem alatt nem állnak, és előzetes teljes körű átvizsgálásuk sem valósítható meg.

A belépőjegy ellenében látogatható, zeneszolgáltatást fő szolgáltatásként nyújtó tömegrendezvényekre belépő természetes személyek személyi biztonságának biztosítása az elsődleges. A bűncselekmények, kiemelten a terrorcselekmények hatékony megelőzésének, illetve felderítésének elősegítése érdekében indokolt, hogy a meghatározott feltételeknek megfelelő tömegrendezvények szervezői a látogatók meghatározott adatait a tömegrendezvényre való belépést megelőzően rögzítsék. Fesztivál-nagyhatalom vagyunk, ezek a magyar rendezvények itthon és nemzetközileg is népszerűek, sikeresek, színvonalasak, elfogadottak.

Az ilyen tömegrendezvényeken az aktív fizikai biztonsági intézkedések mellett a rendezvényeken részt vevő személyek beazonosítása hatékonyan segíthetné elő a súlyos, a látogatók életét vagy egészségét veszélyeztető bűncselekmények megelőzését vagy azok bekövetkezése esetén az azokkal szembeni megfelelő intézkedések alkalmazását és a következmények kezelését.

A jogszabály arra kötelezné a szervezőket, hogy rögzítsék a 25 ezer főnél nagyobb, belépőjegyváltáshoz kötött zenei rendezvényeken részt vevők személyes adatait. Ilyen adat a családi és utónév, az állampolgárság, a születési idő, a nem, a személyi okmányt kiállító állam és a fotó. Biztonsági kockázatként értelmezhető, ha nem állnak rendelkezésre ezek az információk.

Szigorú adatvédelmi szabályok mellett akarjuk garantálni a rendezvények biztonságát. A szervezők 90 napig tárolhatják az adatokat, utána meg kell semmisíteni azokat.

Komolytalan felvetés az, hogy az államhoz vagy a politikai pártokhoz kerülhetnek ezek az adatok (Arató Gergely: Persze!), hiszen eddig is ezek a fesztiválok különböző adatokat kezeltek, hiszen a belépőjegyek vásárlásakor ez mind megvalósult, és most is a fesztiválszervezőkkel összhangban került benyújtásra ez az anyag. Itt ezeket az adatokat a hatóságok kaphatják meg például nyomozás során, vagy büntetőeljárás érdekében férhetnek hozzá azokhoz, de csak írásbeli kérésre. Ezen szervezetek közé tartozik a rendőrség, a TEK, a NAV, az ügyészség és a bíróság.

Tehát mi arra figyelünk, hogy a biztonságot erősítsük. Úgy látjuk, hogy erősíteni kell a biztonságot, ehhez pedig szükség van ezekre a szigorúbb, új ellenőrzési, azonosítási rendszerekre, melyeknek kizárólagos célja a rendezvényre látogatók személyi biztonságának garantálása.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot tárgyalja meg, majd pedig fogadja el. Nagyon szépen köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)