Készült: 2020.07.16.05:39:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2012.02.20.), 157. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A megyei önkormányzatoktól átvett több mint 750 intézmény közül 34 tartozik a Baranya Megyei Intézményfenntartó Központ, rövidítve a BAMIK fenntartásába. Ezen intézmények működésének finanszírozásához az intézményfenntartó központ 3,3 milliárd forinttal rendelkezik.

A finanszírozás tekintetében fontos dátum 2012. április 1-je, mert ettől kezdve minden hozzá tartozó intézmény, így a múzeumok igazgatósága és természetesen Pécs múzeumainak gazdálkodását is a megyei intézményfenntartó központ fogja ellátni. A funkcionális integráció ezen intézkedésével lehetővé válik, hogy egységes gazdálkodásra kerülhessen sor valamennyi intézménynél, és ennek keretében bármelyiküknél felmerülő költségvetési problémák kezelhetőek legyenek az intézményfenntartó központ egységes költségvetéséből.

Fel sem merül tehát a múzeumok elsorvasztásának, bezárásának a lehetősége. A MIK az egységes költségvetésből biztosítani fogja valamennyi múzeum, képtár és kiállítóhely működését. Nincs szó tehát törvényhozási bakiról sem, ugyanakkor azt jelezni szükséges, hogy az intézmények működtetésére rendelkezésre álló források valóban szűkösek, így a megyei intézményfenntartó központ és az intézményrendszer részéről komoly intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a működőképesség fenntartható legyen. Ennek érdekében az első hetekben megismert működési és finanszírozási nehézségekre figyelemmel a KIM kidolgozott egy stratégiai módszertant a megyei intézményfenntartó központok által fenntartott intézmények működésének racionalizálásához, amelynek megkezdődött azóta a végrehajtása is.

A munkában a KIM és az érintett megyei intézményfenntartó központok mellett részt vesznek a szakmai irányítást ellátó minisztériumok egyéb háttérintézményei is. Bízunk benne, hogy ez is alapot fog teremteni arra, hogy a múzeum számára is rendelkezésre álljon az a forrás, amely a működési feltételek biztosításához szükséges.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai