Készült: 2020.07.06.05:51:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2011.12.28.), 141. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  141  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE zigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Más szerencsésebb sorsú országokban, ahol közösen tudnak büszkék lenni az alkotmányukra, ott, tudja, minden múzeumnak a boltjában lehet kapni az alkotmányból, eljut a középiskolásokhoz, egyetemistákhoz, mindenki máshoz. Az amerikai alkotmányból csak egy ilyen kis szerényebb kivitelt találtam most hirtelen (Felmutat egy példányt.), de van ebből bőrkötésű, sima, színes, fekete-fehér, újrahasznosított papírból, mindenféle típusban, mindenféle módon árulják ezeket, és ki-ki megveheti, vagy ki-ki megkaphatja. Ez például egy egydolláros kivitele az alkotmánynak, ami könnyebben, olcsóbban több mindenkihez eljuttatható az Amerikai Egyesült Államokban. Mi is valami hasonlót szeretnénk, hogy mindenki megismerje az új alaptörvényt.

Ez az alaptörvény stabil lesz, tisztelt képviselő úr. Önök is sokszor elmondták, hogy legalább 20-30 évre meghatározza Magyarország közjogi berendezkedését, garantálja a legalapvetőbb szabadságjogokat, és rendezi a legfontosabb közjogi, társadalmi, civil vagy más viszonyainkat. Így tehát ez egy stabil része a jogtestünknek, és van egy olyan, amelyik nem hosszú távra íródott, hanem az átmenet rendelkezéseit szabályozza, ezért ez is a neve, hogy az alkotmány hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről szóló jogszabály. Ez az, amelyik a különböző intézmények átalakulását, az egyes szakaszok hatálybalépését szabályozza. Mivel ez nem egy annyira emelkedett szöveg, mint akár az alaptörvény normatív tartalma, akár a Nemzeti hitvallás szövege, ezért ezt direkt jogtechnikailag különválasztottuk tőle, legyen az emelkedettebb és stabil rész külön, ez az alaptörvény, és a hatálybalépéssel kapcsolatos nagyon fontos és alkotmányerővel bíró - hiszen csak így szabályozhatják ezeket a kérdéseket, alkotmányerővel bíró - átmeneti rendelkezések pedig egy külön törvényben, ami a jogutódlásról vagy különböző egyéb időtartamokról rendelkezik.

Így mi tehát természetesen mindenki számára, aki ezt igényli, továbbra is a legköltségkímélőbb módon eljuttatjuk az alaptörvényt, aki nem igényli, annak nem. Akinek viszont igénye van rá, annak joga van megismerni, akárcsak az amerikai állampolgároknak az amerikai alaptörvényt. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) De ezen túlmenően nyilván nem tervezzük más törvényeknek a kiküldését.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  141  Következő    Ülésnap adatai