Készült: 2020.04.05.02:58:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2001.11.12.), 190. felszólalás
Felszólaló Dr. Turi-Kovács Béla (FKGP)
Beosztás környezetvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA környezetvédelmi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A három kérdésre magam is három rövid választ igyekszem adni.

Kétségtelen - és a környezetvédelmi tárcának is ez a törekvése -, hogy az európai uniós szabályozásokkal és elfogadott általános gyakorlattal összhangban lévő olyan környezetterhelési díj bevezetése lenne indokolt, amelynek azonban jelenleg - úgy ítéljük - sem a gazdasági lehetősége nincs meg, sem a fogadókészség erre nem mutatkozott meg. A termékdíjjal kapcsolatos magyar szabályozás egyébként nem idegen az Európai Unióban, több helyen hasonló megoldásokat fogadtak el, és van ma is hatályban. Szeretném azonban egyértelműen jelezni, hogy mi sem gondoljuk, hogy ez a végleges megoldás a környezetvédelem területén.

Másrészt azt kifogásolta a képviselő úr, hogy nem válaszoltunk arra a felvetésre, miszerint bizonyos nevesítések oly módon történtek, hogy ez nem javította a környezeti helyzetet, hanem inkább rontotta. Erre csak azt tudom mondani egyértelműen, hogy ha az első válasz igaz - és úgy gondolom, hogy igaz -, és a gazdaság nagyobb sérelme nélkül kellett megoldanunk a környezetnek ezt a fajta lehetőségét, amely a termékdíjban mutatkozik meg, akkor nem lehetett tovább tágítani ezeket a lehetőségeket, hiszen ezek további terheket hordoztak volna magukban.

A harmadik pedig a zárószavazás előtti módosítók kérdése. Mindazon pontosító javaslatokat, amelyek egyébként mind az ellenzéki, mind a kormányoldalról megjelentek, de amelyek helyenként egymást is kioltó módosító indítványok, egy közös módosító indítványban nyújtottuk be, zárószavazás előtti módosító indítványban. Itt azokat a nyelvtani differenciákat, hibákat, amelyek mutatkoztak, kijavítottuk, és azt kell mondanom, hogy ma a fogalmazás egyértelmű. Azt remélem, hogy ellenzéki oldalon is megfontolják a támogatását ennek a javaslatnak. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai