Készült: 2020.02.27.03:46:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 112. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Valóban, szeptembertől kezdődően, ahogy az országgyűlési határozat is kötelezte az Országgyűlés pártjait, elkezdődött egy nagyon intenzív tárgyalás. Ennek a tárgyalássorozatnak most már kilenc fordulója volt, éppen a mai napon tartottam egy újabb egyeztetést ebben a témában, amelynek folyamatosan az volt a fő célkitűzése, hogy alkossuk meg azt a módosítási normaszöveget, amivel lehetővé válik a kedvezményes mandátum megszerzése a kisebbségek számára. Hiszen ez valóban egy olyan kisebbségi vívmány az elmúlt 10-13 év során, amely nagy kisebbségpolitikai veszteség lenne, ha ez nem sikerülne mind a 13 hazai kisebbség számára.

A normaszöveg november elejére elkészült, erről folynak az egyeztetések. Alapvetően két verzió alakult ki az egyeztetések során. A kettő között az a különbség, hogy az egyik esetében szűkítenék a jelöltként való indulás lehetőségét csak a magyar állampolgárokra, ezáltal kizárnák az európai uniós állampolgárokat ebből a körből. Egyéb más technikai megvalósítás szempontjából hasonlít egymáshoz a két javaslat, viszont ez egy kardinális kérdés, ezt valószínűleg csak egy kisebb alkotmánymódosítással lehetne alkotmányossá tenni. A mai egyeztetésen felvetődött az ombudsmani hivatal, az ombudsman részéről egy kompromisszumos megoldás, úgyhogy így összességében három verzióról beszélhetünk, amiről politikai döntést kell hozni.

Pontosan azért, hogy alkotmányossági próbát is kiálljon ez a normaszöveg, ezért kértük mind a három politikai párt frakcióját, hogy mondjon erről véleményt. Ez mind a három politikai párttól megérkezett. Az MDF nem tett észrevételt, reméljük, az ő észrevételük is megérkezik. Mind a három alkotmányjogászi vélemény azt mondta, hogy vannak alkotmányossági aggályok, kisebbek-nagyobbak ezekben a megoldási alternatívákban, de összességében azt mondták, hogy ez nagy valószínűséggel kiállhatja az alkotmányosság próbáját.

A többit később, köszönöm.
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai