Készült: 2020.02.19.20:36:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2005.11.14.), 138. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy egy nagyon fontos kérdésre irányítja rá a figyelmet a képviselő úr kérdése. Természetesen a fogyasztóvédelem ezzel a fő kérdéssel foglalkozik, hogyan tudja az emberek egészségét, biztonságát a mindennapokban védeni, hiszen itt több mint tízmillió állampolgárról van szó, hiszen mindenki Magyarországon egyfajta fogyasztó, sőt még azok is, akik külföldről hazánkba látogatnak, ők is, ha szolgáltatást, terméket vesznek igénybe, vásárolnak, akkor bizony ez alá a fogyasztóvédelmi védernyő alá kell tartozzanak. Éppen ezért a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai országszerte több ezer vizsgálatot végeznek évente, amelyek fókuszában az egészségkárosító termékek, szolgáltatások kiszűrése és a fogyasztói biztonságnak a figyelembevétele áll.

Ezen belül van egy olyan speciális aspektus, amelyre ön is ráirányította a figyelmet, ez a rákbetegség kialakulása. Azt gondolom, hogy ez nagyon eredeti felvetés és nagyon hasznos gondolat. A fogyasztóvédelem három területen vizsgálja ezt. Egyik részről a rákkeltő anyagok esetében, ahogy ön is mondta, van olyan cumi, etető, itató vagy kanál, amit a csecsemők a szájukba vehetnek, és a nyállal oldódó olyan anyagok jöhetnek ki, ami valóban később, ha felhalmozódik a szervezetükben, akkor rákkeltő lehet. De ilyen a dohánytermékek ellenőrzése, a reklámok, a 18 év alattiak kiszolgálása, hiszen erre is fokozottan kell odafigyelni. Ebben még vannak komoly elmaradások. Sajnos, egy legutóbbi felmérés azt mutatta, hogy szinte gond nélkül juthatnak 18 év alattiak cigarettához vagy alkoholhoz Magyarországon. Ebben a minisztérium a zéró toleranciát tartja egyedüli elfogadható megoldásnak. Mindig azt kell megkérdezni az árusítóhelyen, hogy ő a saját gyerekének adna-e cigarettát a kezébe 18 éves kor alatt, és ott kell eldönteni az adott kereskedőnek, hogy a profitérdek vagy pedig az egészség, a gyermekek védelme a fontos.

A harmadik terület, amiről még majd a viszontválaszomban szólnék, ez pedig a radioaktív sugárzás, szennyezés kérdése, ami szintén vizsgálat tárgyát képezi a hatóságnál. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai