Készült: 2019.11.13.10:57:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2000.09.04.), 8. felszólalás
Felszólaló Kuncze Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Örvendetes, hogy a miniszterelnök úr egyfajta beszámolót tartott ma a parlament előtt, biztos vagyok azonban abban, hogy egy magára valamit adó és a parlament ellenőrző szerepét tisztelő miniszterelnök az ilyen jellegű felszólalásáról egy héttel megelőzően tájékoztatja az Országgyűlést, és ha van írásban kiosztandó anyaga, időben rendelkezésre bocsátja annak érdekében, hogy érdemben vitatkozzunk a kérdésekről. Megengedem, lehet, hogy ez nem a miniszterelnök úr írása, mert se fejléc nincs rajta, se aláírás nincs rajta, valakitől kaptunk egy papírt, majd ha lesz rá jelentkező, akkor megköszönjük neki.

Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszterelnök úr a beszámolójában, megszokott módon már, beszélt a gazdaság sikereiről, és megszokott módon már, én ezzel mindig egyetértettem. Valóban, 1995-ben nem sokan hittünk abban, hogy a stabilizációs program ennyire sikeres lesz, ez volt ugyebár (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.), tisztelt képviselőtársaim, a fenntartható gazdasági növekedési pályára állítás programja. Ez jelentette azt, hogy úgy van gazdasági növekedés, hogy közben a folyamatok az egyensúlyt nem veszélyeztetik, és egyébként természetesen közben a különböző mutatók, mint például az infláció, javulnak.

 

 

(14.40)

 

Ez történik 1995-től kezdődően; már 1997-ben, '98-ban is ez volt a helyzet. Egyszer végre megmondhatná nekem valaki, hogy ténylegesen miben áll a kormányzat új gazdaságpolitikájának a lényege. Mert ha abban, amit a miniszterelnök úr elmondott, ez helyes, köszönjük szépen; ez volt '95-ben a cél - teljesült a cél, ez idáig rendben van.

Az igazi kérdés persze az lenne, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez az állapot négy év múlva, nyolc év múlva, tíz év múlva vajon szintén fennáll-e még, és ma ehhez kellene meghozni a megfelelő intézkedéseket, amelyek véleményünk szerint nincsenek meg. (Moraj a Fidesz padsoraiból.) Mert ahhoz, hogy a gazdaság növekedése valóban tartós lehessen, és ahhoz, hogy a gazdaság szereplői, és egyébként természetesen mindenki ebben az országban, érezzék ennek a növekedésnek a hatásait, ehhez kellene az adók csökkentése. Az adók csökkentéséhez viszont elengedhetetlen feltétel lenne a különböző elosztási rendszerek átalakítása annak érdekében, hogy hozzájussunk azokhoz a többletekhez, amelyek a másik oldalon lehetővé teszik a gazdaság terheinek mérséklését.

Az egészségügyben mi történt? Rosszabb a helyzet, mint két évvel ezelőtt volt. Történt-e valami az oktatás területén? Történt-e valami a közigazgatás területén? Történt-e valami a regionalizmusra történő áttérés területén? (Moraj a Fidesz padsoraiból. - Pokorni Zoltán: Gábor, a bekiabálásokkal...) Nem, nem, nem, nem! Tisztelt Képviselőtársaim! Valójában önök, a kormány, a kormánytöbbség élnek a korábbi, áldozatokkal meghozott eredmények tetején, és semmit nem tesznek annak érdekében, hogy ezek a folyamatok a jövőben tartósan fennmaradjanak. Figyelmeztető kell legyen, hogy a trendek egyes mutatók terén bizonyos mértékben megfordulni látszanak.

Én a miniszterelnök úr termelési beszámolójához különösebben nem szeretnék hozzászólni. Örülök neki, hogy az idén nő a lakásépítések vagy a lakásépítési engedélyek száma. Hozzá kell tenni, miniszterelnök úr, hogy az önök kormányzati megnyilatkozásainak következményeként 1999-ben soha nem látott mélypontra zuhant a lakásépítések száma. Örülök például a családtámogatás erősítésének; ha vannak elosztható többletek, azokat értelmes dolog erre fordítani. (Moraj a Fidesz padsoraiból.) De szemben azokkal az állításokkal, amelyek itt elhangzottak, én azt állítom, hogy több mint százezer olyan gyerek van, aki ma rosszabb körülmények között él. Mit tehetnek a gyerekek arról, hogy a szülőknek nincs munkahelyük, vagy csak az egyiknek van munkahelye, hogy tényleg igénybe tudják venni az adókedvezményeket? Ezért mondjuk mi azt, hogy ezeket az összegeket, ugyanennyi összeget, értelmesebb dolog a családi pótlékra fordítani.

Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszterelnök úr elmondta, hogy az áttörés költségvetése lesz a következő évben. Tartok tőle, hogy ez lesz az átverés költségvetése (Derültség az MSZP padsoraiból.), ezt azonban majd az adótörvények és a költségvetés vitájában részletesen ki fogjuk fejteni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai