Készült: 2020.07.05.00:37:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2005.10.04.), 42. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! - nincs benn, akkor államtitkár úr. Én egy olyan területről szeretnék beszélni, amiről három éve, de a Gyurcsány-kormány egy éve alatt sem esett szó, ez a testnevelés és a sport.

Arra nem méltatták önök ezt a területet, hogy legalább mellébeszéljenek róla, úgy beszéljenek róla, mintha legalább érdekelné önöket. Annak ellenére nem tették ezt, hogy a miniszterelnök úr sportminiszterként indult, és annak ellenére sem, hogy a mozgásszegény életmódból fakadó problémák ebben az országban egyre súlyosabbak, egyre nagyobbak.

Nézzük az önök ígéreteit a teljesség igénye nélkül! A 2004. évi költségvetés egy százalékát sportra fogják fordítani állami és önkormányzati szinten egyaránt - jelzem, ez most, 2005-ben hozzávetőleg 70 milliárd forint lenne -, az általános iskola alsó és felső tagozatában kötelezővé teszik a mindennapos testnevelést, évente 5-10 milliárd forinttal növelik a sporttámogatást, száz új tornatermet és tanuszodát építenek, megyénként öt műfüves, villanyvilágításos sporttelepet építenek és megtartják a Sportminisztériumot.

A fentiekből semmit nem tartottak be, sőt szétzúzták a mindennapos testnevelést, megszüntették a diáksport-normatívát, 60 százalékkal csökkentették a sportfinanszírozást 2002 óta, megszüntették a Sportminisztériumot. Ezek után hogyan tud ön, miniszterelnök úr, de az egész kormány sportügyekben bármit mondani ennek az országnak? Hogyan bízhat meg önben, önökben a sporttársadalom, hiszen minden ígéretüket megszegték ebben a témakörben?

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai