Készült: 2020.04.07.06:45:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2005.11.02.), 293. felszólalás
Felszólaló Tóth Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH IMRE (Fidesz): Tisztelt Ház! Érdekes volt hallgatni a délután folyamán és az előző pillanatokban, hogy kormánypárti parlamenti képviselőtársaink szerepzavarba kerülnek, ámde helyes, jó önkritikával is fogalmaznak. Hiszen például Lendvai Ildikó tüsténkedett, amikor elmondta, hogy végig kell gondolni az önkormányzatok szerepét, helyzetét, jövőbeni fejlesztését, hasonlóan beszélt az MSZP-ből most Halmai Gáborné vagy Jüttner Csaba az SZDSZ-ből.

De hát azt kell kérdeznünk ellenzéki oldalról, hogy így a ciklus végén, annak negyedik évében nem kellene-e a végiggondolás helyett végiglépkedni azon a pályán, úton, amit önök - nagyon helyesen - a kormányprogramjukban átfogó államigazgatási, közigazgatási és önkormányzati reformként meghirdettek, majd elfelejtettek beterjeszteni a parlamenthez. Egyetlenegy olyan törvénytervezet sem volt, amelyet módja lett volna az ellenzéknek megvitatni az államigazgatási, önkormányzati reform címmel. Ugyanakkor százmilliókat fizettek ki olyan programokra, amelyek erről szóltak, például az Idea-program, amelyből semmi sem lett, szélbe szórt pénz, az adófizetők pénze, szélbe szórt energia.

Többen szóltak a kiegyenlítés elvéről, ami nagyon helyes területfejlesztési elv. Van is mit kiegyenlíteni, hiszen egy beszédes adat: 574 milliárd forint az összbefektetési terhe az önkormányzatoknak most, ami jó súly, ebből viszont 370 milliárd a fővárosé, mindössze 204 milliárd forint a befektetése 3186 önkormányzatnak Magyarországon. Tehát főváros-vidék ellentét helyett figyeljünk ezekre az adatokra, és mindjárt rájövünk arra, hogy nagy szükség van a kiegyenlítésre.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai