Készült: 2024.05.28.23:30:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2003.12.01.), 254. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kovács Tibor képviselőtársamnak szeretném elmondani, hogy nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni azon a bizottsági ülésen, ugyanis ott is elmondtam volna azt, hogy a cefréből főzött pálinkák eljárási folyamata, illetve az ott történő ellenőrzési folyamatok már garantálják azt, hogy ne lehessen csak hivatalosan, szeszfőzdében kifőzött, számlával ellátott terméket alkalmazni és használni az ágyas pálinka készítésére. Én azt hiszem, hogy nagyon szigorúak és egyértelműek a törvények, gyakorlatilag a családtagonkénti 50 literes tétel áll ebben is, és a cukorfokot meg mindenfélét maga a szeszfőzde köteles ellenőrizni, mérni, és azonnal jelenteni a hatóságok felé, ha gyanút észlel, hogy nem gyümölcsből, illetve túlzott cukrozással készült az a cefre, amelyet vele ki szeretnének főzetni. Tehát én úgy hiszem, hogy erről a részéről a törvényi szabályozás elég szigorú, elég korrekt.

De a vendéglátás területére mondanék egy olyan tételt, amit kevésbé lehetne ellenőrizni, mint, mondjuk, az ágyas pálinkát, ez a koktélok területe. Ezt korlátlan mennyiségben bárki bárhol csinálhat, aki vendéglátó-ipari engedéllyel rendelkezik. Ha belegondolunk, igazából ellenőrizhetetlen az, ami abba belekerül akár a pénzügyi oldaláról, akár az összetétele alapján is, ahhoz képest ez egy nagyon komolyan ellenőrizhető, és szigorúan számon kérhető dolog lenne.

A másik: az előző félévben, amikor a jövedéki törvény módosult - ezt Karakas képviselő úrnak mondom -, azt hiszem, pontosan az én javaslatomra lett bevezetve; akkor 8 órásra lett tervezve a standolás kérése a törvénytervezetben, és elfogadta a Ház a 24 óránkénti standolást. Tehát a vendéglátóhelyek kötelesek a mai nap is 24 óránként standolást vezetni. Nagy Jenő úrral közösen adtuk be a javaslatot, és én úgy emlékszem, át is ment a parlamenten. Azért módosítottuk, mert eredetileg 8 óránként volt tervezve a standolás ideje, és akkor mondtuk, hogy ez butaság, de naponta egyszer igenis legyen regisztrálva, hogy vendéglátóhelyeken, üzletekben milyen mennyiségű bor és bortermék fogyott.

Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)




Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai