Készült: 2020.07.16.15:03:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

165. ülésnap (2012.02.21.), 291. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  291  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Sejthettük, hogy ennek a napirendnek egy elég szenvedélyes vitája lesz, hiszen itt sok érzelem fog találkozni. Személyes élményeket majdnem minden képviselőtársam elmondott azzal kapcsolatban, hogy mi történt 2006 őszén. De azért a legfelpaprikázottabb hangulat mindenképpen az MSZP vezérszónoka alatt volt, akit azért mégis többre tarthatunk, mint a Demokratikus Koalíció vezérszónokát, aki nem jött el. Az MSZP legalább eljött és elmondta véleményét az üggyel kapcsolatban. Tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc már nem a frakciójuk tagja, ettől függetlenül érthetetlen módon még valamilyen betyárbecsület van köztük, és megpróbálták valamelyest védeni az akkori rendőri intézkedéseket.

Ahogy sokan elmondták, az igazságnak tartozunk azzal, hogy ezt a jelentést megtárgyaljuk, ezt a határozati javaslatot elfogadjuk. Ezért törekszünk arra is, hogy a határozati javaslat kiegészítésével nem a könyv és a jelentés közötti különbségeket hidaljuk át valahogy, hanem arra, hogy a jelentés az igazság minden részletét - hogy egy gyurcsányi terminológiával éljek - tartalmazza. És ha vannak olyan részletek, amelyek a jelentésben időbeli okokból még nem szerepelhettek, de a könyvbe már bekerültek, akkor az ezek közötti különbségeket meg tudjuk oldani. Bízom benne, hogy ezzel is valamelyest az igazság érdekében dolgozhatunk.

Az pedig mindannyiunk számára felmerült nehézség, és többen mondták - volt, aki kicsit inkább beletörődve, volt, aki nem beletörődve, hanem az igazságért folytatott harcát folyamatosan tartva -, hogy ezek 2006 őszén történtek, és erre vonatkozó teljes mértékű állami akarat, hogy ezeket az eseményeket föltárjuk, ezek csak 2010 tavaszán-nyarán jelentek meg a kormányzatban. Ezért volt három-négy olyan év, amíg a bizonyítékok elenyészhettek, nem tárta föl őket senki, esetleg voltak szervezeti átalakítások. Van, amelyik megmaradt belőle, van, amelyik nem, van, amelyik része elévült, van, amelyik nem.

(21.30)

Óriási nehézség, mindannyian tudjuk, hogy a jogban az egyik legnagyobb nehézség az időmúlás, ezért ez enyhítő körülmény is a büntetéskiszabási oldalon sokszor, sőt mindig a bírói ítélkezésben. Tehát az idő előrehaladta a bizonyítást nagyon nagy mértékben nehezíti, és egy jogállamban csak amiatt marasztalhatunk el bárkit is, amire van bizonyíték. Ma már nagyon nehéz vagy akár két évvel ezelőtt is nagyon nehéz volt négy évvel korábbi rádióbeszélgetéseket bárhogyan is rekonstruálni úgy, hogy csak a kis hétköznapi rendőrök jajkiáltásai hallhatóak, de a rendőri vezetők közötti akár olyan beszélgetések is, amelyek mondjuk, állami vezetők utasításaival kapcsolatosak - feltételezhetjük, hogy esetleg ilyen is volt -, ezek ma már nem állnak rendelkezésünkre.

Ettől függetlenül azt, amire lehetőségünk van, mi igyekeztünk megtenni. Önök is tudják, hogy több katonai bíróság előtt folyik eljárás különböző vizsgálóbizottságok feljelentései nyomán, tehát bízunk benne, hogy azért nem marad el nyomtalanul, és jogi következményei is lesznek annak, hogy oly mértékben éltek vissza jogszabályokkal, és oly cinikusan álltak az emberek tízezreihez, akik az utcán megemlékeztek, és akikben iszonyatosan föltört az igazságérzet Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde után, úgy érezték, hogy akkor tesznek demokratikus lépéseket, ha az utcán követelik annak a miniszterelnöknek a lemondását, aki nyíltan kijelentette, hogy semmibe veszi őket, ha kell, az ország ügyeivel nem foglalkozik másfél évig, ha kell, az emberek szemébe hazudik; úgy gondolom, mindenki számára érthető, hogy az emberek emiatt mennyire felháborodtak, és cinikusan azonosító számok leeséséről beszélni, vipera nem használatáról beszélni, úgy érzem, védhetetlen mindenféle szempontból.

Sokszor megvitattuk ezt már, az egyik első döntése is 2010 nyarának elején a parlamentnek az volt, hogy ezeket az embereket megkövette, és a kártérítésükről gondoskodott, de mivel itt az ellenzék részéről erős igény merült föl, hogy a Balsai-jelentést is tárgyaljuk meg, ezért tárgyaljuk itt ezt a jelentést.

Úgyhogy köszönöm képviselőtársaimnak az aktivitást meg a személyes élményeiket is, köszönöm mindenkinek, aki eljött és itt volt - még ha nem is tudta esetleg végig kivárni -, részt vett az igazság feltárásában 2006-2007-ben, részt vett azokban a bizottságokban, amelyek ugyan nem közjogi testületek voltak, mint a rendes bíróságok, de mégis az emberek igazságérzetét valamelyest helyreállították, és azt a funkciót, amit akkor az állami szervek esetleg nem láttak el vagy 97 százalékos hibaaránnyal végeztek el, civil emberek, civil jogászok igyekeztek valamelyest kompenzálni. Úgyhogy én köszönöm szépen mindenkinek, aki a Civil Jogász Bizottságban is részt vett, és köszönöm azoknak is, akik a Balsai-jelentés összeállításában részt vettek. Balsai volt képviselőtársunknak is köszönjük a munkáját, hogy ezzel is igyekezett az emberek igazságérzetét és a demokráciába vetett hitét visszaállítani és megerősíteni.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  291  Következő    Ülésnap adatai