Készült: 2020.07.09.14:39:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (1999.10.20.), 354. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:18


Felszólalások:  Előző  354  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tagjaként néhány percben szeretnék a bizottságunkat érintő néhány kérdésben a 2000. évi költségvetés vitájában hozzászólni. A teljesség igénye nélkül szeretnék most csupán pár dologgal foglalkozni.

Ma többször esett szó az Országgyűlési Biztosok Hivataláról. Az Országgyűlési Biztosok Hivatalának működését a bizottság kezdetektől figyelemmel kíséri. Nagy eredménynek tartom, hogy ez az intézmény a kilencvenes évek közepén létrejött, és azóta egyre növekvő ügyszámmal dolgozik. Meggyőződésem, hogy a demokrácia egyik fokmérőjének is tekinthető az ombudsmani hivatal megléte vagy nemléte.

Tudjuk, hogy számos országban, éppen Magyarországot is például véve, most próbálkoznak ezen intézmény létrehozásával. Mivel nem egy több évtizede működő intézményről van szó, ezért az alakulás nehézségeit és a növekvő munkát figyelembe véve - hisz a polgárok most kezdik felismerni a hivatal jelentőségét - fokozottan támogatni kellene. Bizottságunk kormánypárti és ellenzéki tagjai egyetértenek abban, hogy az Országgyűlési Biztosok Hivatalának működése a korábbi színvonalon nincs biztosítva.

1918-20 óta a magyarság egyharmada Magyarország határain kívül él. Az 1947-ben meghozott párizsi béke több mint negyven évre konzerválta az összmagyarságban a reménytelenséget, hiszen saját kormányaink sem foglalkoztak a határon túli magyarság gondjaival. Az 1998-ban felállt fiatal magyar kormány "A jövő évezred küszöbén" nevű programjában kimondja: "Növelni fogja a határon túli magyarok nemzeti önazonosságának megőrzését célzó anyagi támogatást, és segíti az ezt szolgáló intézményrendszer erősítését." Különös figyelmet kell szentelni az anyanyelvi oktatásnak, fontosnak tartja a magyar közösségek önálló oktatási és képzési rendszerének kiépítését az óvodától az egyetemig, mely segíti a helyi magyar társadalom megújulását és megerősödését, az értelmiségi elit utánpótlásának biztosítását.

Tudjuk, hogy Románia és Magyarország között 1998-ban felgyorsultak a tárgyalások az önálló erdélyi magyar egyetem ügyében. Sajnos, ez az önálló magyar egyetem még nem jöhetett létre. Viszont az idei év őszén megkezdte működését, bizonyítva az erdélyi magyar egyházak és civil szféra erejét, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem. A 2000. évi költségvetési javaslat szerint a kormány jövőre 2 milliárd forinttal kívánja támogatni a határon túli magyar felsőoktatást. E jelentős összeg talán megoldja az új magyar felsőoktatási intézmények indulásának nehézségeit. Összességében jövőre 85 százalékkal nő a határon túli magyarok támogatása.

Magyarország lakosságának körülbelül 10 százaléka valamely nemzeti kisebbséghez tartozik. Úgy hiszem, közös felelősségünk az, hogy kisebbségi polgártársaink megőrizzék identitásukat, jól érezzék magukat közös hazánkban. Idén 23 százalékkal nőtt, jövőre pedig 19 százalékkal nő a hazai kisebbségek támogatása.

Végezetül kérem önöket, hogy szavazataikkal támogassák a költségvetési törvény elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  354  Következő    Ülésnap adatai