Készült: 2019.10.16.15:26:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap (2019.03.25.), 72. felszólalás
Felszólaló Hubay György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HUBAY GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A rendőrség és a városi rendészet együttműködésének, valamint egymás segítésének Miskolc mára valódi mintavárosává vált. Nem volt ez így mindig. Tíz évvel ezelőtt a szocialista városvezetés még azt ajánlotta a miskolciaknak, hogy a közbiztonságuk érdekében este ne menjenek az utcára. 2010-ben a szocialista önkormányzat alig 340 millió forintot fordított a közbiztonságra, a Fidesz-KDNP-s városvezetés, Kriza Ákos polgármester programja alapján 2016-ban már több mint 700 milliót (Gréczy Zsolt: Ennyivel rosszabb lett a helyzet!), tavaly pedig több mint 1 milliárd forintot szánt arra, hogy a miskolciak biztonságát garantálni tudja.

(13.00)

A városi rendészek számát a kezdeti 36 főről 160-ra emeltük. Érzékletes az az adat is, miszerint a Gyurcsány-kormány idején közel 13 ezer regisztrált bűncselekmény történt Miskolcon (Gréczy Zsolt: A Darányi-kormány idején mi volt Miskolcon?), amit a 2010 utáni kormányzati, városi, rendőri, rendészeti szakmai munkával a harmadára tudtunk leszorítani.

(Az elnöki széket dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Államtitkár Úr! A rendőrséggel szorosan együttműködve Miskolcon kidolgoztuk a vegyes járőrpárok rendszerét, amivel megkettőztük a közterületi jelenlétet. Mindemellett az országban egyedülálló rendszert vezettünk be  ahogy mi egyébként, miskolciak hívjuk: a seriffrendszert , amelyben egy állandó körzeti rendőrt 0-24 órában hívhatnak a lakosok. Ennek eredményeként már a 2010-es szocialista időkhöz képest a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 56 százalékkal csökkent, a miskolci rendészet működése ma már nemzetközi viszonylatban is jó gyakorlatnak számít, az eredmények pedig önmagukért beszélnek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Fentiek alapján tisztelettel kérdezem, hogy az imént felsorolt számtalan pozitív eredmény megtartása, illetve a bűnüldözés hatékonyságának további növelése érdekében milyen fejlesztések várhatóak még a rendvédelem területén a jövőben országszerte. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai