Készült: 2020.08.11.11:14:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 202. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:55

Felszólalások:  <<  202  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Néhány évvel ezelőtt komoly módosítások történtek a doktoranduszi képzés területén. Már akkor is felhívtuk néhány anomáliára a figyelmet, amit az új szabályozás jelentett, de sem akkor nem fogadták meg a javaslatainkat, sem azóta nem orvosolták a hibákat, így kénytelenek vagyunk újból idehozni őket a Ház elé.Az egyik ilyen probléma, hogy ha valaki állami ösztöndíjjal bekerül egy doktori iskolába, a doktori iskolában eltöltött évei nem számítanak bele a későbbi nyugellátásba. A fiatalok tehát kvázi munkaként végzik ezt a tevékenységet éveken keresztül, de az mégsem fog számukra beleszámítani a majdani nyugdíjjogosultság megállapításába. Márpedig négy évet eltölteni a doktori képzésben nem kevés idő, amelynek beszámítása fontos lenne a munkaévekbe.

De az anomáliáknak ezzel nincs végük, ugyanis a doktoranduszi ösztöndíj nem számít hitelképes jövedelemforrásnak, ezáltal a doktoranduszok, akik javarészt már inkább közel járnak a harmincas éveikhez, nem tudnak lakáshitelt igényelni sem, ami pedig a mai lakhatási válsággal küszködő Magyarországon viszonylag gyakran szükséges. Így aztán a doktoranduszok sokszor albérletbe kényszerülnek, amelyeket az ösztöndíjukból nem egyszerű megfizetni, ismerve a budapesti vagy más egyetemi városok horrorisztikus albérletárait. A másik lehetőség, hogy kollégiumban kénytelenek lakni, amelyekből tudjuk jól, hogy a hazai egyetemi városok nem bővelkednek, és nem is biztos, hogy egy huszonévei közepén járó hallgató erre vágyik.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ideje lenne végre rendbe rakni a haza doktori képzést érintő jogszabályokat, mert fontos lenne, hogy a jövő kutatóit már a képzésük során megbecsülje az állam. Ne csak szavakban, de az említett hibák, ellentmondások feloldásával is. Kérdésem tehát az, hogy megváltoztatjae a kormány ezt a szabályozást oly módon, hogy a doktori képzés is beleszámítson a nyugellátásba, és tesze lépéseket, hogy segítse őket a hitelfelvételek kapcsán. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

Felszólalások:  <<  202  >>    Ülésnap adatai