Készült: 2020.02.19.05:34:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Rövid hozzászólásom onnan ered, hogy Kis Zoltán képviselő úr azt mondta, hogy az ország bevételéhez kell alakítani a kiadásokat. Minthogy én ezt az elmúlt hetek során ismételten hallottam ebben a teremben, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez egy ásatag, elavult és káros nézet. Nem volna kívánatos, hogy ez a nézet alakítsa ennek az országnak a költségvetését, sem ebben az évben, sem a jövőben.

A modern makroökonómia, a XX. század makroökonómiája eljutott annak a bebizonyításához, hogy az állami költségvetésnek van egy olyan rendkívüli lehetősége, hogy mérsékelje a gazdasági fluktuációkat. A gazdasági fluktuáció a legkárosabb a nemzetgazdaságra és a világgazdaságra! Úgy történhet ennek a csökkentése az állami költségvetés működtetése során, hogy az egyik évben költségvetési hiány van, a másik évben költségvetési többlet - ez megengedhető. (Bauer Tamás közbeszólása.) A fontos az, hogy a ciklus során, az öt-hat-tíz éves ciklus során a költségvetések egyensúlyban legyenek. (Bauer Tamás: De nálunk nincs ilyen!)

Tisztelettel javasolom, képviselő úr, és tisztelettel javasolom másoknak is, akik nem foglalkoztak ezzel a témával, hogy szíveskedjenek ebbe belenézni, mert ez olyan fájdalmaktól óvja meg a nemzetgazdaságot, aminek nem szükséges alávetni magunkat.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai