Készült: 2019.11.18.10:34:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

287. ülésnap (2013.06.10.), 321. felszólalás
Felszólaló Horváth László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 4:23


Felszólalások:  Előző  321  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani képviselőtársaimnak, hiszen ez egy olyan javaslat, amit képviselőtársammal, Potápi képviselőtársammal együtt fogalmaztunk meg, ami úgy tűnik, hogy valamennyi frakció közvetlen vagy közvetett - teljes szívű vagy fél szívű, de - támogatását bírja, és valamennyi bizottság, illetve a bizottsági viták során a módosító indítványok kapcsán a kormányzat támogatását is bírja.

Már az elején elmondtam, hogy egy tizenhét éves, életszerűtlen, ésszerűtlen és a hagyományainkhoz nem méltó, egyébként a jó szándékú erdőhasználókat folyamatos jogsértésre kényszerítő jogi gyakorlaton szeretnénk változtatni. Ez a lóval kezdődött, de a ló hátán nagyon sok minden elfér, mert nem arról van szó, hogy lehet-e lovagolni - arról is -, hanem arról van szó, hogy hogyan lehet használni az erdőt Magyarországon. Az erdőhasználat kérdéséről van szó, és abból indultunk ki, hogy az erdő alapvetően nem gazdasági tevékenység profitorientált helyszíne, hanem közjóléti funkciói vannak, és az erdőhasználat kérdését kell rendezni.

Akkor is jeleztük, hogy az erdőhasználat kérdése fel fog vetni a későbbiekben, illetve megalapoz majd egy olyan vitát, egy olyan, reményeink szerint széles társadalmi vitát, ami arról fog szólni, hogy Magyarországon mik a terephasználat feltételei, körülményei, lehetőségei, és azt gondoljuk, hogy hagyományainkból, a kultúránkból pedig egy szabad, megengedő terephasználati gyakorlat jogi feltételeit kell megteremteni.

Ami a társadalmi egyeztetést illeti, annak kapcsán azt szeretném elmondani, hogy amikor megalkották az erdőtörvényt 17 évvel ezelőtt, semmiféle társadalmi egyeztetés nem volt. A jelenlegi módosító javaslatunk kapcsán pedig az online felületen több mint 200 ezer embert értünk el. 200 ezer embert, és olyan megosztási számokat, amelyek azt hiszem, párjukat ritkítják. Természetesen, mondom, a bizottsági viták kapcsán pedig mind a kormányzat, mind a bizottság, mind a frakciók részéről támogató álláspont volt tapasztalható.

Ami pedig az erdőben okozott károkat, azok akár gondatlanságból, akár szándékosságból kerülnek megvalósításra vagy elkövetésre, ott pedig a jelenlegi jogi rendszerünk, a Ptk. meg a Btk. rendezi ezt a kérdést.

(22.30)

Elmondtam már annak idején is, hogy a tizenhét év alatt semmilyen olyan bírói gyakorlatról nem tudunk, amikor a lovasok közlekedése okozott volna bárminemű kárt emberi épségben vagy éppenséggel tulajdonban; köz- vagy magántulajdonról egyaránt tudunk beszélni.

Visszatérve az indító gondolatokhoz: köszönöm szépen a módosító indítványokat. Annak is örülünk, hogy a mezőgazdasági bizottság módosító indítványa magába tudta foglalni szinte valamennyi módosító indítvány lényegét. S ha a zárószavazáson ez a módosítás elfogadásra kerül, akkor még egyszer mondom, egy életszerűtlen, ésszerűtlen, követhetetlen, betarthatatlan szabályt változtatunk meg úgy, hogy egy olyan erdőhasználati gyakorlat lesz Magyarországon, amely Európa számára példaértékű; hozzáteszem, pozitív példa értékű.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  321  Következő    Ülésnap adatai