Készült: 2020.02.24.19:48:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2009.04.27.), 269. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:46


Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Úgy látom, a kormánypárti vagy kormánypártinak mondott képviselőknek elment a kedvük a vitától. Ezért engedjék meg nekem, hogy a vita e szakaszában a 17. módosító mellett érveljek, amit jómagam nyújtottam be. Ez összességében a társadalombiztosítási járulékok csökkentését szorgalmazza, amit az eredeti törvényjavaslat is megtesz egyébként.

(20.00)

Szeretném azt mondani, hogy igen, ez a jó irány. Ez jól kezdődik. Tehát az, hogy a társadalombiztosítási járulékot csökkenteni kell, képviselőtársaim, ez a helyes. Csak egy probléma van. Érdemben kellene csökkenteni! Mert az a csökkentés, amit önök kezdeményeznek, hogy a minimálbér kétszereséig, és utána majd lesz valami, ez nem működik.

A módosító javaslatom lényege az, hogy a társadalombiztosítási járulék mértéke 10 százalékkal csökkenjen, valóban érdemi tehercsökkenést jelentsen a gazdaság szereplőinek. Egyébként ezt ők maguk is elmondják. Ez egyébként nem lehetetlen, hiszen ha visszagondolunk egy kicsit - nem mondom, melyik kormány, jó? de 2002 előtti időszakra - 1998-ra, '99-re; 10 százalékkal csökkent a társadalombiztosítási járulék mértéke. És jó hatással volt a gazdaságra, munkahelyeket tudott teremteni, 200 ezer munkahelyet teremtett akkor a járulékcsökkentés mértéke.

Önök megint félnek valamitől. Mitől félnek? Mitől félnek? Ha járulékot csökkentünk, akkor azt úgy kell csökkenteni, hogy versenyképesek legyünk. Az ezzel a probléma, hogy egyébként is már le vagyunk maradva sajnos az Európai Uniót tekintve a munkabérek közterheinek a nagysága miatt, de ha ilyen kis mértékben vagyunk képesek csak csökkenteni, akkor semmilyen versenyhátrányt nem vagyunk képesek ledolgozni.

Gondoljuk el! Csehországban, ahol már eleve alacsonyabb a társadalombiztosítási járulék, az élőmunka-közteher, ők ugyanezt a lépést megteszik. Nekünk sokkal nagyobbat kellene vágni, sokkal nagyobbat kellene lépnünk, minimum legalább 10 százalékot! És ha úgy gondolják önök, hogy csak úgy lehet járulékot csökkenteni, hogy közben a költségvetést tolom, nyúzom, és akkor is előteremtem a forrását, akkor pedig csinálják azt, hogy teremtsék elő a másik 5 százalék forrását is, de végre egyszer valamit oldjanak már meg! Mondják azt, hogy a társadalombiztosítási járulék kérdését meg fogjuk oldani, és 10 százalékkal lecsökkentjük, és nemcsak a minimálbér duplájáig, hanem minden élőmunkateherre! Álljanak ki, és mondják azt, hogy a költségvetést úgy át tudom szabni, hogy ha ez a mániájuk, hogy csak úgy lehet közterhet csökkenteni, ha az egyenlegét akkor is megkeresem, és akkor is ráterhelem az emberekre!

Semmit, ez az adótörvény-javaslat semmit az égvilágon nem old meg. (Babák Mihály: Semmit.) Most már legalább önök is azt mondják, hogy járulékot kell csökkenteni. Ez egyébként óriási eredmény. De hát könyörgök, 2002 óta mondjuk, hogy járulékot kell csökkenteni! Azért 2009-ben eljutni ide, hogy jó, tényleg, csökkentsük egyébként - csökkentsük, egy kicsit. Ezzel mit érnek el? Hogy elmondják az országban, hogy csökkentettük a járulékot. Mikor meg bemennek majd a tulajdonosok a céghez, és át kell utalni a közterhet, akkor meg azt veszik észre, hogy nem vehető észre ez a tehercsökkenés, hát minden maradt a régiben. És akkor utána jön a csodálkozás, hogy miért nem hisznek már nekünk az emberek. Miért nem hisznek már nekünk a munkaadók? Miért nem hisznek már nekünk a munkavállalók? Ezért nem hisznek.

Ezért nem hisznek. Mert ha egyszer eljutottak oda, hogy csökkentünk, akkor tessenek úgy csökkenteni, hogy annak legyen nyertese mindenki! Egyébként, ha önök csinálják meg, legyenek önök politikai értelemben a nyertesei! De így?! Ennek senki, az, akit érint, és az, aki dönt, az sem lesz ennek nyertese. Hiszen, ahogy mondtam, nem lesz érdemi és nem lesz érzékelhető.

Ezért még egyszer mondom, Kékesi Tibor, szavazzák meg a 17-es módosító javaslatot. Ha gondolja, kapcsolódó módosítóval vegye át tőlem a módosító javaslatot, hogy kormánypárti legyen, de ebben 10 százalékos csökkenés van, és higgye el nekem, az országnak, a gazdaságnak az segítene, ha a járulékot ilyen mértékben sikerülne lecsökkenteni. Ezért nyújtottam be ezt a módosító javaslatot. Az utolsó szó jogán is érvelek mellette, mert higgyék el, ez a módosító javaslat megoldaná az élőmunka-közteher kérdését Magyarországon, legalábbis egy ideig, amíg a szomszédos országaink, akikkel mi versenyzünk, nem lépnek tovább. Mert félő, hogy ők is tovább tudnak lépni a cseh mintához hasonlítva.

Javaslom még egyszer, hogy a 17-es módosító javaslatot támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai