Készült: 2020.02.26.08:24:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

75. ülésnap (2019.06.19.), 110. felszólalás
Felszólaló Tordai Bence (Párbeszéd)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:25


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Ha megnézzük a Fidesz 2020-as költségvetését, azt látjuk, hogy ennek a nyertesei a nagytőke és a vagyonosok, a vesztesei pedig az emberek és a közszolgáltatások. Ez tehát a megszorítás költségvetése. Ha pedig megnézzük, hogy milyen társadalmi-gazdasági modellt támogat ez a költségvetés, akkor ez a klímagyilkos kapitalizmus modellje. A klímagyilkos kapitalizmus, amely kizsákmányolja a dolgozókat és kizsákmányolja a természeti környezetet, feléli a bolygót a jövő generációk elől. A Párbeszéd szerint ezzel szemben egy zöld és baloldali elveket követő költségvetésre van szüksége Magyarországnak, egy olyan költségvetésre, amely kőkeményen megadóztatja a nagyvállalatokat, a nagytőkét, a milliárdos vagyonokat és a milliós jövedelmeket, amely spórol a Fidesz tolvajlásain, urizálásán, felesleges és káros beruházásain, és az így megspórolt ezermilliárdokat befekteti. Befekteti az emberbe, befekteti a társadalmi infrastruktúrába és befekteti a jövőbe. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendekkel többet kell költenünk oktatásra, egészségügyre, szociális biztonságra, bérekre, különös tekintettel a nők fizetésének felzárkóztatására és a zöldfordulatra. Az Európai Unió a maga költségvetésének a 25 százalékát a klímaváltozás elleni küzdelemre és a klímaalkalmazkodásra fordítja. Magyarországon ez az arány a nulla százalékhoz közelít. Miközben klímavészhelyzet van. Tíz évünk van arra, hogy cselekedjünk, tíz évünk van arra, hogy megvalósítsuk azt az igazságos átállást, azt az igazságos átmenetet, amely egy klímasemleges gazdasághoz vezet el minket.

Vészhelyzet van a szociális területen is. Ha megnézzük a szegénység, a létbizonytalanság, a társadalmi szétszakadás, kirekesztődés számait és azt a kóros szolidaritáshiányt, amelynek a lenyomata a Fidesz költségvetésében is megmutatkozik, nem csak a mindennapi politikájában, akkor látjuk, hogy miért létkérdés az alapjövedelem bevezetése.

A Párbeszéd ezt a költségvetési módosítót is megteszi, mert abban hiszünk, hogy mindenkinek joga van egy biztos alaphoz, mindenkinek joga van egy biztonságos jövedelemhez, mert csak ez garantálja az emberi méltóságot, ez mutatja igazán a társadalmi összetartozást, a politikai közösség egymás iránt vállalt szolidaritását, és egyébként ez az, ami a gazdaságot előremutató módon tudja élénkíteni. Merthogy ma a Fidesz gazdaságpolitikája a GDP-növekedés hajszolásából és a nagyvállalati profitok egekbe tolásáról szól. Ehhez képest a gazdaságnak a társadalmat, az embereket kellene szolgálnia, azt az életszínvonalat, amely a mindennapokban mutatkozik meg, és amelyben minden nagyszerű szólam dacára egyre jobban lemaradunk az Európai Unió országaitól. 2020-ban már Románia is megelőzi Magyarországot a jövedelmek tekintetében, és egyedül Bulgária lesz az az EU tagállamai közül, ahol még alacsonyabbak a jövedelmek, mint Magyarországon.

Ez azt is jelenti, hogy azon két ország egyike vagyunk a 28-ból, ahol a reálbérszínvonal 2019-ben még mindig nem éri el a válság előtti 2008-as szintet. Ez a Fidesz gazdaságpolitikájának a kudarca, és ha a fideszes képviselők ehhez gratulálnak a kormánynak, akkor én meg gratulálok nekik.

A Párbeszéd azt gondolja, hogy zöld, baloldali értékeket kell megvalósítani, azokra kell elsősorban tekintettel lenni a büdzsé tervezésénél, akik minden joggal félnek a világvégétől, és azokra, akik félnek a hónap végétől. Mi ezeknek a társadalmi csoportoknak az érdekeit szolgáló költségvetési módosítócsomagokat fogunk lerakni az Országgyűlés asztalára, és ehhez kérem az ellenzékiek, és adott esetben, ha józan eszükre térnek, akkor a kormánypárti képviselőtársak támogatását is. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai