Készült: 2020.04.09.22:39:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

75. ülésnap (2019.06.19.), 114. felszólalás
Felszólaló Tordai Bence (Párbeszéd)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm. Nem terveztem szólni, de képviselőtársam, úgy látszik, kiemelkedő figyelmet fordít a Párbeszéd meggyőződésére, illetve aggódik amiatt, hogy nem sikerült önöknek ezzel a költségvetési tervezettel meggyőzni a saját jó szándékukról minket. Egyrészt megnyugtatom, hogy a gyermekek jóléte a Párbeszéd számára is nagyon fontos. Éppen ezért, mi nem szelektálunk a gyermekek közül. (Boldog István: Mi se!) Mi azt mondjuk, hogy háromszorozzuk meg a családi pótlékot. Önök azt mondják, hogy a magas jövedelműek gyerekei többet érnek. Önök azt mondják, hogy aki elveszíti a munkáját, az veszítse el a gyerekek után járó támogatást is, hiszen ezt jelenti az adókedvezmény. Önök azt mondják, hogy aki új építésű házat tud megengedni magának, annak a lakhatását támogatja az állam, de aki kilakoltatás előtt áll, annak a lakhatását nem segíti. Felszámolták a lakhatási támogatást, felszámolták az adósságkezelési szolgáltatást. 2010 óta 50 ezer családot tettek az utcára  gyermekes családokat. Azért szakítanak el gyermekeket a szüleiktől, mert az önök embertelen törvényei szerint nem tudják biztosítani a kellő megélhetéshez szükséges javakat. Tehát ennyit az önök családbarát országáról.

Tehát ha igazán fontosnak tartanák a gyerekek jólétét, akkor nemcsak azt ösztönöznék, hogy megszülessenek, hanem azt is, hogy méltóságban, megfelelő, a fejlődésüket szolgáló körülmények között nőhessenek fel, önöknek viszont csak a felsőosztályúak gyerekei számítanak. Nekünk minden gyerek számít, és minden ember számít, és egyforma mértékben számít, önök pedig egy perverz újraelosztást valósítanak meg, ami a legszegényebbektől veszi el a társadalmi újraelosztás keretében azt, amit a leggazdagabbaknak ad oda.

És egyébként meg, csak hogy értse, vagy hogy megjegyezze, a Párbeszéd nem egy liberális párt, hanem ahogy elmondtam vagy háromszor egy zöld baloldali párt. Én sem rakom át önöket egy másik kategóriába, nem vádolom önöket szociális érzékenységgel, nem vádolom önöket baloldalisággal. Önök egy szélsőjobboldali gazdaságpolitikát, egy neoliberális gazdaságpolitikát képviselnek, hiába címkézik magukat kereszténydemokratának, a gyakorlatban ez ezt jelenti, és ennek ékes bizonyítéka az a költségvetés, amit most az Országgyűlés elé tártak. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai