Készült: 2022.06.25.21:51:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

62. ülésnap (2007.04.03.), 188-192. felszólalás
Felszólaló Kubatov Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:39


Felszólalások:  Előző  188 - 192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUBATOV GÁBOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Én ma mindössze kérni jöttem, nem követelni, csak csendesen kérni, óvni és védelmezni, úgy, ahogy mi, szülők félteni szoktuk nap mint nap a gyermekeinket. Olyan alapértéket oltalmazni, ami életünk alappillére, aminél nincs nagyobb kincsünk, ami nélkül semmit sem ér a körülöttünk levő világ, ami nélkül lehet élni, de mindössze túlélni. A demokrácia olyan örök érvényű szerződés, amelyet az ember elsősorban magára nézve tart kötelezőnek, mellyel természetesnek látja az emberi jogok, a szólásszabadság, a szolidaritás, az igazságosság, az igazmondás iránt érzett felelősség ügyeit. Vékony és törékeny ez a törvény, mely oly nehezen épült fel, és amit néhány mondattal, gondolattal percek alatt le is lehet bontani. Vannak mondatok, amelyek alapjaiban rendítik meg a rendszer alapjait, és az itt élők hitét szegik.

Mindezen elvek védelmében a felszólalásomat engedelmükkel rögtön egy klasszikustól vett idézettel szeretném kezdeni: mikor kérdezik meg a békákat a mocsár lecsapolásáról? - kérdezte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, a szabad demokraták frissen megválasztott elnöke, a minisztériumi dolgozók által hozzá beterjesztett petíció átvételekor. Egy igazi demokrata szájából vállalhatatlan mondat ez. Ha a miniszter úr ebben az esetben igazat mondott, akkor a kérdés végén nem kérdőjel van közvetlenül, hanem ott van vége a demokráciának, vége, mert az együttérzésnek, mely alapértéke a demokratikus berendezkedésnek, semmi jelét nem lehet felfedezni.

(16.30)

De hogyan is jutottunk ide, tisztelt képviselőtársaim? Vegyük csak sorra az elmúlt években a Medgyessy-, Gyurcsány-kormány alatt történt dolgokat, melyek durva támadást jelentettek hazánk demokratikus berendezkedésére és a demokratikusan működő intézményekre.

Elsőként: ki ne emlékezne, hogy annak idején, 2003 nyarán Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét megverték? És miért is verték meg akkor az elnök urat? - tehetjük fel ma is a kérdést. Sokak szerint azért, mert beszélni mert olyan ügyekről, olyan kérdésekkel foglalkozott, amelyek az akkori és a mostani kormányzat számára feltehetően kényesek voltak. Az akkori, napvilágra került ügyek durván sértik egy demokratikusan működő állam berendezkedését. Melyek voltak ezek? Gyanús tőzsdei tranzakciók, ezekben egy titokzatos Gyurcsányi nevű ember közreműködése, állami pénzek kétes üzletbe történő bevonása. A Kulcsár Attila és a K&H-botrány nyomán indult eljárás zajlik a média szokásos, mély és síri csendet is meghazudtoló hallgatása mellett. Ma már abban reménykedünk, kiderül-e végre-valahára, ki is volt az a bizonyos, máig ismeretlen Gyurcsányi.

Másodsorban feltehetően arra is sokan emlékeznek, amikor Mellár Tamást, az Európa-szerte ismert szakembert a Központi Statisztikai Hivatal éléről oly gyorsan távolította el a kormány, mindössze azért, mert a statisztikai adatok, amelyek a hivatal által közzétett adatok voltak, nem a kormány szája íze szerint valók. A hatalom akkoriban olyan erőszakos gyorsasággal, minden körültekintés nélkül távolította el a vezetőt, hogy azóta Mellár Tamás megnyerte az általa indított munkajogi pert. Mindez bizonyíték a mostani és az előző ciklus kormányzatának demokráciáról vallott felfogásáról. Már csak röviden megjegyezném, hogy aki egy elbocsátást nem tud jogszerűen elvégezni, milyen vezetői feladatra alkalmas.

De az elmúlt évek folyamatos sajtóhíre volt, hogy a jegybank és a kormány között milyen szakmai és politikai nézetkülönbségek voltak. Az akkori jegybankelnököt támadta a balliberális kormányzat, szinte minden értelemben. Kiemelt erősségű össztüzet vezényeltek, hangsúlyozva, hogy az elnök szakmai alkalmatlanságát és politikai elkötelezettségét nem tudják elviselni. A dolgok furcsasága, hogy az idén januárban tüntették ki Járai Zsigmondot "Az év európai jegybankára" címmel. Ezt a rangos elismerést azok a jegybankelnökök kapják, akik különösen kemény kihívások ellenére is hiteles és átlátható monetáris politikát folytatnak.

Arról is illik szót ejteni, hogy tavaly május 26-án, Balatonőszödön napvilágra került az igazság, amely javarészt szégyenteljes hazugságokról, a kormányzat által elkövetett, hazánk gazdaságát évekre visszavető trükkök százairól szólt, és hogy a kiszivárgott, de titokban elmondott, államférfihoz méltatlan őszödi beszéd után hogyan és milyen módon sietett a média a kormányfő segítségére. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ha megengedik, még egy mondatot befejezésként hadd mondjak el, köszönöm.

ELNÖK: Fél mondat.

KUBATOV GÁBOR (Fidesz): A neves humorista a minap egy lapinterjúban a következőket mondta: ha nem bányásszuk elő a demokrácia feketedobozát, ha nem fejtjük meg, mi van rajta, még nagyobb bajok lesznek.

ELNÖK: Köszönjük szépen, képviselő úr.

KUBATOV GÁBOR (Fidesz): Köszönöm én is. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  188 - 192  Következő    Ülésnap adatai