Készült: 2020.07.08.03:28:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 199. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnálatos, de tényszerű: Magyarországon nő a munkahelyi balesetek száma.

2016-ban az első 9 hónapban 16 554 esetet regisztráltak, ez az előző esztendőhöz képest is 16 százalékos mértékű növekedést jelent. Ha példaként, mondjuk, a négy évvel azelőtti időszakhoz, 2012 első 9 hónapjához viszonyítunk, akkor több mint 5 ezerrel több, hiszen akkor csak 11 264 balesetet regisztráltak. Sok a halálos balesetek száma is, csak ebben a 9 hónapban 60 ilyen eset volt. Súlyos balesetnek 134 fő volt az elszenvedője, és csonkolásos balesetet is elszenvedtek 156-an.

Azt akarom tehát mondani mindezekkel a számadatokkal, hogy nincs rendben a munka világában az a kérdés, ami a munkahelyi balesetek megelőzésével kapcsolatosan rendbe kellene hogy legyen. Na de hát hogy is lenne rendben, amikor önök tettek ez ellen már a 2011-ben, 2012-ben hatályosult munka törvénykönyve kapcsán is!

A legtöbb baleset egyébként a közepes méretű vállalkozásoknál születik, és a legkevesebb pedig a nagyvállalatoknál, az 500 fő feletti cégeknél. A gépipar egyébként a legveszélyeztetettebb, ez talán törvényszerű is, nem is csoda.

A kérdéseim valójában arról szólnak, hogy miért engedik azt, hogy a munkavállalók elszenvedjék ezeket a történéseket. Miért tűrik el, hogy a munkaadók adott része a megfelelő munkabiztonsági feltételeket ne teremtse meg, rosszabb munkakörülmények között kelljen dolgozni az embereknek? És miért gyengítették a munkaügyi és a munkavédelmi felügyelőségek szerepét? Még hány családnak kell elvesztenie a családfenntartóját ahhoz, hogy önök végre ráébredjenek arra, hogy a visszájára kell állítani a munkaügyi és a munkabiztonsági felügyelőségek és felügyeletek történését?

Köszönöm szépen, elnök úr, ezekre szeretnék választ kapni. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai