Készült: 2020.06.03.18:36:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2001.10.16.), 40. felszólalás
Felszólaló Borkó Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Területfejlesztési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:51


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BORKÓ KÁROLY, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés területfejlesztési bizottsága 2001. október 10-én tárgyalta az előttünk fekvő, T/5100. számon beterjesztett, a villamos energiáról szóló törvényjavaslatot.

A bizottsági ülésen az előterjesztő szóbeli kiegészítésében is elhangzott, hogy a törvény beterjesztésének alapvetően három oka van. Egyrészt meghaladta az idő az 1994. évi XLVIII. törvényt. Az iparág fejlődése, a privatizáció, az egységes európai piachoz történő csatlakozás igénye, a piacnyitás szétfeszíti a hatályos törvény kereteit.

 

 

(10.10)

 

Másrészt módosítást tesz szükségessé a törvényben a majdani - reményeink szerint 2004-es - európai uniós csatlakozásra való felkészülés.

Harmadsorban említendő meg a törvénytervezet hazai oka, amely a szolgáltatás színvonalának emelésére, a megfizethető áramdíjra, a merev szabályozás feloldására irányul. Ez a törvénytervezet az előzőhöz képest olyan szemléletbeli változásokat tartalmaz, amely a régi törvényen módosításokkal már nem volt átvezethető, így teljesen új törvénnyel állunk szemben. Melyek a törvény fő irányai?

Versenyt vezet be a szolgáltatók között; a jelenlegi mereven szabályozott rendszert megnyitja, de úgy, hogy védi a lakossági és a kisfogyasztókat, de lehetőséget teremt arra, hogy a nagyfogyasztók meghatározott szint felett szabadon választhassák meg beszerzési forrásaikat. Ennek révén olyan verseny indulhat el, amely az árak csökkenéséhez vezethet a mostani, monopolhelyzetű árképzéssel szemben.

A verseny, az alacsonyabb ár, a törvénytervezetben foglalt energiaracionalizációhoz, takarékossághoz nyújtott támogatási lehetőség jól szolgálja a hazai ipar versenyképességét, jó hatással lesz környezeti állapotunkra. A bizottságban ez komolyan kitárgyalt része volt a törvénytervezetnek, hiszen az Európai Unióban ma már 12 százalék az energiafelhasználásban a megújuló energiaforrások részaránya, Magyarországon sajnos ez még csak 3,5 százalék körül van.

A bizottsági ülésen külön kiemelték és üdvözölték a hozzászólók a törvénynek azon részét, amely az úgynevezett zöldenergia, a megújuló energiahordozók, a megújuló forrásokkal termelt energia kötelező megvásárlását, felhasználásának támogatását jelenti. Itt a mezőgazdaságban, az erdőgazdaságban keletkező melléktermékek, de fő termékek energetikai célú felhasználására is sor kerülhet, és ezt megemlítették a bizottságban.

A bizottságunkban kialakult vélemény szerint a törvénytervezet jól szolgálja a versenyt, az árak csökkenését, az ellátás biztonságát, a hatékony és környezetkímélő, takarékos energiafelhasználást. Ennek megfelelően a bizottság 11 kormánypárti igen szavazattal, 6 ellenzéki tartózkodással szemben általános vitára, majd a módosító javaslatok megtárgyalásával elfogadásra ajánlotta a tisztelt Háznak a törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai