Készült: 2020.08.11.06:54:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap, 80. felszólalás
Felszólaló Bősz Anett (DK)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:04

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BŐSZ ANETT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára egyetértünk abban, hogy az emberélet nem játék, és amennyiben baj van, menteni kell, úgy nincs fontosabb annál, hogy az embereknek álle bizalma a mindenkori kormányzatban, jelenleg az önök kormányában. Ennek a bizalomnak most javarészt híján van ez az ország. A miniszterelnök úr szavai szerint a járvány elleni védekezéshez mind a személyi, mind a tárgyi, mind a jogi feltételrendszer rendelkezésre áll. A jogi feltételrendszerben nincs okunk kételkedni, hiszen láttuk, hogy a kétharmad nagyon gyorsan tud jogszabályi környezetet módosítani, ezt most is megtette. Hogyan lehetne viszont elhinni, hogy megvannak a személyi feltételek, amikor tudjuk, hogy a betegágyak mellől a szakértők szerint már egy évvel ezelőtt is 26 ezer szakdolgozó hiányzott; amikor egyre több egészségügyi dolgozó fog karanténba kerülni; amikor az ő pótlásukra mind több nyugdíjast hívnak vissza úgy, hogy tudjuk, hogy a nyugdíjas korosztály a leginkább veszélyeztetett korosztály a vírus következményei szempontjából?

Önök azt állítják, tisztelt államtitkár úr, hogy a tárgyi feltételek adottak a védekezéshez, de éppen ezek hiánya miatt emel szót az Orvosi Kamara. Alig végeznek itthon vírustesztet. Nagyon kevés a védőfelszerelés. Elmondta a Magyar Orvosi Kamara több vezetője is, hogy a teljes védőfelszerelés nagyon kevés egészségügyi intézményben áll rendelkezésre, ha egyáltalán. Egy nemrégiben Olaszországból visszatért férfi kifejezetten kérte, hogy végezzenek el rajta tesztet, majd amikor ezt megtagadták tőle, később megfertőzte az itthon élő idős szülőket. A vírus okozta tüdőgyulladás kivédésére és kezelésére nagyon fontos lenne, hogy mihamarabb elegendő számú lélegeztetőgép álljon rendelkezésre.

Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogy ezen tényezők fennállása mellett hogyan higgyenek a magyar polgárok abban, hogy a kormány képes megfelelő módon fékezni a vírust. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai