Április 12. a Felvidékről kitelepítettek emléknapja – megemlékezés az Országgyűlés ülésén –

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke:

"Tisztelt Országgyűlés!

A mai napon, április 12-én emlékezünk meg arról a közel százezer magyarról, akiket a második világháborút követő nagyhatalmi megállapodások következtében szülőföldjükről, a Felvidékről Magyarországra telepítettek át. 

Megemlékezünk továbbá azokról is, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, de még abban a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

Megemlékezés a Felvidékről kitelepítettek emléknapján
 

A második világháborút lezáró, 1945. júniusi potsdami konferencián megállapodás született többek között arról, hogy a háborúból győztesként kikerült, újonnan alakult Csehszlovákia etnikai egységesítését kölcsönös lakosságcserével hajthatja végre.

A Csehszlovák Köztársaság területén élő német és magyar kisebbségeket egyoldalúan nem engedélyezték kitelepíteni, azt határmódosítás nélküli lakosságcserével kellett megoldani.

 Ennek megfelelően a csehszlovák hatóságok annyi magyart telepíthettek át Magyarország területére, ahány szlovák nemzetiségű – akkor még magyar állampolgár – kívánt önként Csehszlovákiába áttelepülni.

 Ezt a két ország közötti lakosságcsere-egyezményt 1946. februárjában írták alá. 

Az egyoldalú, erőszakos etnikai homogenizáció már az egyezmény aláírása előtt elkezdődött.

74 évvel ezelőtt, azaz 1947. április 12-én indultak meg az első szerelvények, amelyek a kitelepített magyar családokat szállították át Magyarországra. 

A több tízezer magyar családnak hátra kellett hagynia házaikat, megművelt földjeiket, a közösséget, amiben évszázadok óta éltek, őseik, felmenőik sírjait. 


Tisztelt Ház!
A kilenc évvel ezelőtt elfogadott országgyűlési határozat, amely ezt a napot emléknappá emelte, a méltó megemlékezésen és a tiszteleten kívül azt is kinyilvánítja, hogy támogatja a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatos rendezvények szervezését, a történelmi eseményekkel kapcsolatos tudásanyag átadását. 

A felvidéki magyarság történelme a magyarság történelmének része. Hagyományaik és a történelmi emlékezet ápolása mindannyiunk kötelessége.

Hajtsunk hát fejet azon honfitársaink és leszármazottaik előtt, akiknek a sorsa ezen a napon megpecsételődött, és akik új hazájukban kényszerültek életüket újra kezdeni. 

Hagyományaikat, kultúrájukat ápoljuk és őrizzük, történetüket, történelmüket nem felejtjük.

Köszönöm a figyelmet!"