Web API

Tájékoztató az alkalmazásokról

1. A Web API alkalmazás célja

A Magyar Országgyűlés működése során keletkező információk meghatározott körét automatikus feldolgozásra alkalmas formában, XML adatszolgáltatásként interneten keresztül elérhetővé tegye.

2. Felhasználási területek

A Web API szolgáltatás elérhetővé tételével az Országgyűlés a publikált adattartalmak feldolgozásával, elemzésével, továbbpublikálásával foglalkozó felhasználók körét kívánja kiszolgálni.
Ilyen tevékenységet végezhetnek a sajtó munkatársai, politológusok, kutatók, egyetemi hallgatók, az internetes vagy hagyományos média és a többi.

3. Az elérhető tartalmak köre

A Web API alkalmazáson keresztül az alábbi tartalmak érhetők el:

  • Képviselők listája
  • Képviselői adatlap
  • Irományok listája
  • Iromány adatlap
  • Szavazások listája
  • Szavazás adatlap

4. Az alkalmazás használata

4.1. Hozzáférési jogosultság

A Web API használata előzetes regisztrációhoz kötött. Az alkalmazás használatára vonatkozó igényt a Regisztrációs űrlap kitöltésével és beküldésével lehet kérelmezni.
A regisztráció során az igénylő személyre szóló hozzáférési kódot kap, mellyel jogosulttá válik az alkalmazás használatára. A hozzáférési kód az Ön személyes hozzáférését biztosítja, kérjük, hogy a kódot ne adja tovább!

4.2. Technikai leírás

A Web API adatszolgáltatásaihoz HTTP(S) kéréseken keresztül férhet hozzá. A kérések eredménye XML formátumban tartalmazza a kért adatokat. A lekérdezésekben kötelezően szerepeltetnie kell az előzetes regisztráció során kapott hozzáférési kódját. Érvényes hozzáférési kód hiányában az adatokat nem lehet elérni.
Az egyes lekérdezésekre vonatkozóan részletes információkat talál a Web Api alkalmazás használati útmutatójában. Az ott meghatározott paramétereket a lekérdezésekben GET paraméterként kell szerepeltetnie. Ha a szolgáltatás használata során problémát tapasztal, észrevételeit az api-reg2(kukac)parlament(pont)hu email címen jelezheti.

 

Tájékoztató a sütik (cookie) használatáról

Web-API változások

Tisztelt Felhasználók!

  • 2021.07.21-től új Web API alklamazások érhetőek el, melyeknek dokumentációját itt érhetik el.
  • Örömmel értesítjük Önöket, hogy 2016. 04. 15-én új Web API alkalmazásokat tettünk elérhetővé, illetve néhány eddigi alkalmazást módosítottunk. Az új és a módosított Web API-k dokumentációját itt olvashatják el.

Ha a szolgáltatás használata során problémát tapasztal, észrevételeit az api-reg2(kukac)parlament(pont)hu email címen jelezheti (Az api-reg@parlament.hu címen MÁR NEM tudja velünk fölvenni a kapcsolatot).

Részletes tájékoztatás és regisztráció