Megemlékezés és képviselői eskütétel a plenáris ülésen

Az Országgyűlés a hétfői ülésén megemlékezett az életének 88. évében elhunyt Lányi Zsolt, volt országgyűlési képviselőről.

Kövér László az Országgyűlés elnöke:

"Tisztelt Országgyűlés!

 

Szomorú kötelességemnek teszek eleget azzal, hogy bejelentem, Lányi Zsolt volt képviselőtársunk 88 esztendős korában elhunyt.

Lányi Zsolt 1945-ben lépett be a Független Kisgazdapártba.

1956-ban megalapította a párt újpesti szervezetét. 1988-ban az újpesti szervezet elnöki, majd a budapesti szervezet alelnöki, később elnöki tisztségét látta el.

1994-től az FKGP frakciójának tagjaként, 1998-tól 2001-ig frakcióvezető-helyetteseként vett részt az Országgyűlés munkájában.

2001 után a ciklus végéig függetlenként folytatta képviselői tevékenységét. 1994-től a Honvédelmi bizottság tagjaként, 1998-tól elnökeként dolgozott, 1995 és 1998 között a Kulturális és sajtó bizottság munkájában is részt vett.

Közéleti tevékenysége mellett a sportéletben is szerepet vállalt, 2002-ben az Újpesti Torna Egylet tiszteletbeli elnökévé választották.

Kérem Önöket, hogy néma felállással adózzunk elhunyt képviselőtársunk emlékének!"

 

Rubovszky György képviselő úr halála miatt megüresedett parlamenti képviselői helyre a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös országos listájáról Gaal Gergely urat jelölte, aki a mai plenáris ülésen tett képviselői esküt.