Gyermekkarácsony az Országházban

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén újra közösen szervezte meg az „Országházi Gyermekkarácsonyt”, melyre 821 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívtak meg Magyarországról és a határon túlról.

147 magyarországi településről, valamint a Kárpát-medencéből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból, Kárpátaljáról és Burgenlandból, összesen 45 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták.

Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva, egy napra átengedte a gyermekeknek a Ház termeit.

A 821 gyermeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott: 

 

A parlamenti főlépcső színpadán felléptek Király Viktor, Fábián Éva, Varga Szabolcs énekesek és Kautzky Armand színművész, aki A háromkirályok ajándéka  című mesét adta elő.   Bittera Sophie Iman a „Nélküled” című számot énekelte, a Madách Táncművészeti Iskola növendékei a Diótörő mesebalettből a Hópelyhek táncát adták elő.   
Az előadás végén a fellépők a „Kiskarácsony, nagykarácsony” című dalt a közönséggel együtt elénekelték el.

A Delegációs teremben a vendégek részt vehettek hangszerbemutatós minikoncerten a budai Kodály Kórusiskola Ütő tanszakának közreműködésével. A művészeti vezető Tóth Benedek volt, a műsort  Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző moderálta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára. A gyerekek fújhattak óriásbuborékot, hajtogathattak vicces lufi-figurákat, kézműveskedhettek,  az arcfestők pedig szebbnél-szebb maszkokat varázsoltak rájuk. A Felsőház termében a Cimbora zenekar előadása, a Gobelin teremben szerb táncház szórakoztatta a gyerekeket,  a Vadász teremben a Kockanapok kiállítás és játszóháznál megmutathatták legós kreativitásukat, kipróbálhatták a Kulturált Közlekedésért Alapítvány játékait, és virtuális pályán teljesíthették a Giro’d Italia 2020 magyarországi szakaszát. Itt a gyerekek Boronkay Péter paraolimpikon sportolóval, triatlon világbajnokkal mérhették össze tudásukat.

 

A meghívottaknak bemutatták be az Országház nevezetességeit. 
A gyerekek több neves sportolóval is találkozhattak: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Király Gábor 108-szoros magyar válogatott focistával, Vári Attila  kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázóval, Hosnyánszky Norbert olimpiai és világbajnok vízilabdázóval, Martz Tamás, olimpiai vízilabdázóval, Kollár-Keszler Andrea rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpikonnal, Boronkay Péter kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar paratriatlonistával, Partics Katalin junior világbajnok öttusázóval,  Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóval, Imre Géza világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívóval, Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok magyar birkózóval, a Ferencvárosi TC volt versenyzőjével, Tringer László golf mesteredzővel,  a Profi Magyar Golfszövetség alapító-elnökével, Baranyai Róbert magyar amatőr és profi golfbajnokkal, akik jelenlétükkel, történeteikkel felejthetetlen élményt szereztek a gyerekeknek.

A program zárásaként Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, valamint a rendezvény támogatói a moldvai csángó gyerekek adventi produkciója kíséretében osztották ki az ajándékokat. 

 

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta a BASF Hungária Kft., a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., az E.On Hungária, az Impact Communications Kft., a Lino Gold, a Magyar Pékszövetség, a METRO Kereskedelmi Kft., a Penny Market, a Smile Palacsinta, a Spar Magyarország Kft., a Szatmári Konzervgyár Kft., a KockaNapok Kft., a Forever Living Products, a Mátra Party Kft., valamint a műsorban fellépő művészek, Király Viktor, Fábián Éva, Varga Szabolcs, Kautzky Armand, Bittera Sophie Iman, az ORI, Andrejszky Zoltán és a Madách Táncművészeti Iskola. 

Sajtóiroda