Hírek, meghívók, sajtóközlemények

Mint-a Parlament

Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára

A rendezvénysorozat következő "ülésnapjára" 2017. április 28-án, pénteken kerül sor.

 

Tárgyalt törvényjavaslat:

a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi és adóbevallási kötelezettségének módosításáról (TL)

A résztvevő iskolák:

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium -Tiszta Lappal (TL)

Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Magyar Ifjúság (MI)

Testnevelési Egyetem -TE is értünk, mi is Teérted (MITEÉ)

Pécsi Tudományegyetem - Ifjúsági Kulturális Szövetség (IKSZ)

ELTE ÁJK politológia - A Jövő Veled Épül (JVE)

Debreceni Egyetem (Állam-és Jogtudományi Kar, Informatikai Kar, Bölcsésztudományi Kar) - Magyar Produktív Fiatalok Közössége (MPFK)


A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét, és az országgyűlési képviselő kmunkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében. A rendezvény két napos programsorozat: egy vita napból és egy ülésnapból áll. 

„Van beleszólásod!” - Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban

Egy napra a fiataloké az Országház- a Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Napon részt vevő 260 diák hazai és európai parlamenti képviselőkkel beszélgethet, interaktív vitajátékban modellezheti a döntéshozatali folyamatokat, bejárhatja az Országházat, és megismerkedhet az EU ifjúsági programjával, az Erasmus+ programmal is, amely lehetőséget teremt a fiataloknak saját ötleteik megvalósítására.

 

A „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Nap immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre 2017. március 31-én, a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája közös szervezésében.

A Parlamenti Ifjúsági Nap célja, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, az Országházat, megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő közösségi ügyek megoldásában.

 

A képviselői vita a fiatalok saját, előre átgondolt kérdéseire, a vitajáték pedig az őket érintő témákra épül, melyeket a helyszínen megbeszélhetnek. A programok forgószínpadszerűen valósulnak meg a nap során, így az összes fiatal részt vehet minden programelemben.

A csoportok aktív részvételét - a felkészüléssel és a kreatív beszámolóval együtt - szakmai zsűri értékeli. Az általuk legjobbnak talált osztály fődíja egy Euroscola-programon való részvétel Strasbourgban, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája felajánlásával.

 

Az eseményen többek között Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke köszönti a résztvevőket. A képviselői párbeszédben Bencsik János és Farkas Gergely országgyűlési, valamint Schöpflin György európai parlamenti képviselő vesz részt, a konzultációt a fiatalok országos érdekképviseleti szervezete, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, Kaszás András moderálja. A vitajáték során az ifjúsági munkában és az Erasmus+ programban sikerrel alkalmazott nemformális módszerekkel, tapasztalati tanulással kerülnek közelebb a fiatalok a kooperatív döntéshozáshoz.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésének állásfoglalása

Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) pénteki budapesti plenáris ülésén kiemelte, ami alternatíva létezik, az elfogadhatatlan: demokratikus legitimáció nélküli, azaz antidemokratikus, számon kérhetetlen és ezért felelősség nélküli hatalmi alakzatokba szerveződő, arctalan és arcátlan globális érdekcsoportok vannak, amelyek különféle formákban és nevek alatt át akarják venni a szuverén, demokratikus és nemzetközi együttműködésre képes nemzetállamok szerepét Európában. 
   

 

Az Országgyűlés elnöke azt is mondta, hogy az egypólusú világ elkerülhetetlen hanyatlásával Kelet-Közép-Európában, a Kárpát-medencében a Pax Americanát a Pax Europae Mediae-nek vagy Pax Danubinának vagy Pax Carpaticának kell felváltania, amely megerősíti a térség együttműködését, mint az Európai Unió egyik fontos szellemi és anyagi erőforrását, lezárja az itt folytatott 20. századi etnikai versengést, és új, méltányos teret nyit a magyar nemzetpolitikának is.

 

Az állásfoglalást itt olvashatják!

 

2017. március 24.

MTI

Újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés

 A titkos szavazásban 170 képviselő vett részt, mindannyian érvényesen voksoltak.
    

Áder János, a Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére 39-en szavaztak.
   

Áder Jánost a második fordulóban választotta államfővé a parlament, miután az első kör - kétharmados támogatás híján - eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot.
    

A politikus megválasztása után a páholyban fogadta a gratulációkat, köztük Orbán Viktor miniszterelnökét.
    

 

Az 1959-ben született Áder János - volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő - második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában. Újraválasztása május 10-től hatályos.
   

Először 2012. május 2-án választotta őt elnökké az Országgyűlés, majd - a rendszerváltás utáni ötödik államfőként - 2012. május 10-én lépett hivatalba.
    

Áder János nős, felesége Herczegh Anita, négy gyermekük van.
    

Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.
    

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt a tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

 

2017. március 13.

MTI

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a gyásznapon

Sajtóiroda

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon, hétfő reggel az Országház előtt.

A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint miniszterek, kormánypárti és ellenzéki politikusok.

A megemlékezés honvéd gyalogos és lovas díszegységek katonai tiszteletadása mellett zajlott. A lobogó felvonása, illetve félárbócra eresztése alatt a Himnuszt, majd a Szózatot játszotta a honvéd katonazenekar. Ezután Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát. 

Az Országház előtti megemlékezésen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai, valamint a hozzátartozók közül is sokan ott voltak. A közjogi méltóságok a megemlékezés végén személyesen fejezték ki részvétüket nekik.

A Parlament épületére a nemzeti gyásznap jeleként kitűzték a fekete zászlót.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

A nemzeti gyásznapot elrendelő kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját az Országház előtt, ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni. Az iskolákban pedig tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

MTI

Az Országgyűlés elnöke borkiválasztást hirdet az Országház Bora 2017 cím elnyerésére.

Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának fontos pillére az évszázadok óta jó hírű magyar borral való képzettársítás. A bormustra célja, hogy hazánk olyan, kiemelten jó minőséget biztosító italai kerüljenek kiválasztásra, amelyek reprezentációs alkalmakkor méltóképpen képviselik a magyar Országgyűlést.

Az Országház Bora borkiválasztáson a megfelelő minőségi kritériumok keretei között minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidékeken működik. Ezzel a gesztussal az Országgyűlés az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat ezen a téren is megerősíti.

A kiválasztáson részt vehetnek a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai, melyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

A meghirdetett fajtabor és házasítás kategóriák a következők:
olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz) – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból –, kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz), tokaji aszú.

A nyolc meghirdetett kategória győztesei jogosultak viselni az Országház Bora 2017 címet, amely megnevezés az évszám megjelölésével tovább használható.
A győztes borászatnak jogában áll a győztes tételt saját címke alatt forgalmazni Országház Bora 2017 logóval ellátva.
A nevezés a kitöltött nevezési lap elektronikus megküldésével, és a nevezési díj átutalásával érvényes.
A nevezési lapot 2017. február 20-ig kell megküldeni az orszaghazbora(kukac)parlament.hu e-mail - címre, egy kinyomtatott példányt pedig a megküldött mintákhoz is mellékelni szükséges.

A minták beküldésére 2017. február 14–15-16-án 9:00-től 15:00 óráig és 2017. február 23-24-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség.

A pályázás részletes feltételei, a borkiválasztás szabályzata és a nevezési lap a linkekre kattintva letölthetőek.

Az Országgyűlés napirendi javaslata

Az Országgyűlés 2017. május 2-3-4-5-én és május 8-án tartja következő ülését.

 

Itt olvashatják a napirendi javaslatot.

 

Országgyűlés Sajtóirodája

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésének állásfoglalása

Budapest, 2017. március 24. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) megnyitó beszédet mond a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén az Országház Vadásztermében 2017. március 24-én. Mellette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b), Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke (j2) és Sárdi Péter, az Országgyűlés Hivatalának külügyi igazgatója (j). MTI Fotó: Soós LajosKövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) pénteki budapesti plenáris ülésén kiemelte, ami alternatíva létezik, az elfogadhatatlan: demokratikus legitimáció nélküli, azaz antidemokratikus, számon kérhetetlen és ezért felelősség nélküli hatalmi alakzatokba szerveződő, arctalan és arcátlan globális érdekcsoportok vannak, amelyek különféle formákban és nevek alatt át akarják venni a szuverén, demokratikus és nemzetközi együttműködésre képes nemzetállamok szerepét Európában. 

Újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés

Budapest, 2017. március 13. Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. március 13-án. Ezen a napon államfőt választanak a képviselők. MTI Fotó: Máthé ZoltánA titkos szavazásban 170 képviselő vett részt, mindannyian érvényesen voksoltak.
    
Áder János, a Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére 39-en szavaztak.

Elhunyt képviselőre emlékezett az Országgyűlés

Kozma Péter három cikluson keresztül volt országgyűlési képviselő. 

Az Országgyűlés napirendje

Az Országgyűlés 2017. március 6-7-8-án és március 13-án tartja következő ülését.

 

Itt olvashatják a napirendet!

 

Országgyűlés Sajtóirodája

Az Országgyűlés napirendje

Az Országgyűlés 2017. február 20-21-22-én és február 27-én tartja a tavaszi ülésszak első ülését.

 

Itt olvashatják a napirendet!

 

Országgyűlés Sajtóirodája

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a gyásznapon

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon, hétfő reggel az Országház előtt. 

 

A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint miniszterek, kormánypárti és ellenzéki politikusok. 

Tájékoztató a Kossuth tér használatának módosulásáról

Az alábbiakban olvashatják a tájékoztatónkat a Kiemelt Nemzeti Emlékhely (Kossuth tér) használatának módosulásáról

 

Gyermekkarácsony az Országházban

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén újra közösen szervezte meg az „Országházi Gyermekkarácsonyt”, melyre több mint 850 hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívtak meg Magyarországról és a határon túlról.

 

68 magyarországi településről, valamint a Kárpát-medencéből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból, Kárpátaljáról és Burgenlandból, összesen 79 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták.

Az Országgyűlés napirendje

Az Országgyűlés december 12-13-án tarja következő ülését!

 

Itt olvashatják a napirendet!

 

Országgyűlés Sajtóirodája