Hírek, meghívók, sajtóközlemények

Az Országgyűlés napirendje

Az Országgyűlés 2019. február 18-19-20-án és 25-én tartja következő ülését!

 

Itt olvashatják a napirendet!

 

Országgyűlés Sajtóirodája

Elhunyt Kapronczi Mihály, volt országgyűlési képviselő

Életének 73. évében, 2019. február 6-án elhunyt Kapronczi Mihály, agrármérnök, volt országgyűlési képviselő.

Kapronczi Mihály 1994-ben került az Országgyűlésbe kisgazdapárti politikusként Hajdú-Bihar megye listájának első helyéről. A megye lakossága a Kárrendezési Hivatalnál végzett munkájáról ismerhette.

1995. márciusáig volt az FKGP képvisleője, azt követően független, majd 1998-tól a MIÉP parlamenti frakciójának alapítójaként és az országgyűlés jegyzőjeként folytatta parlamenti munkáját.
Az aktív politizálással 2002-ben felhagyott, ezután családjának és mezőgazdasági szakmai tevékenységének élt.

A Mindszenty-per hetven év távlatából

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja  "Mindszenty-per hetven év távlatából. Főpapi sorsok Kelet-Közép-Európában" címmel nemzetközi konferenciát rendez az Országházban. Megnyitó beszédet mond Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

 

A konferenciát a honlapunkon élőben közvetítjük.

Országgyűlés Sajtóirodája

A Nemzetközi Holokauszt Megemlékezés Napja Brüsszelben

Dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya 2019. január 30-án, Brüsszelben részt vett az Európai Parlament plenáris ülése keretében megszervezett, „A Nemzetközi Holokauszt Megemlékezés Napja” eseményein. A megemlékezés alkalmával háznagy asszony megbeszélést folytatott Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével, illetve Charlotte Knobloch-hal, a németországi Központi Zsidó Tanács korábbi elnökével, az esemény díszvendégével, akiknek tájékoztatást adott a magyar kormány és az Országgyűlés antiszemitizmus elleni fellépésének konkrétumairól.

Rekordszámú látogató az Országházban

2018-ban 700.313 turista látogatta meg az Országházat. A látogatók 20 %-a volt magyar, az Európai Unión kívüli országokból pedig a vendégek 23 %-a érkezett. 2018-ban az átlagnál jobban emelkedett a spanyol, olasz és orosz nyelvű idegenvezetésre jelentkezettek száma.

 

A hazai oktatási intézményekkel való együttműködés szintén jelentős. Az elmúlt évben csoportos látogatáson több mint 46 000 magyar iskolást fogadott az intézmény.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének napirendi javaslata

Az Országgyűlés 2019. január 3-án, csütörtökön, 9:00 órától rendkívüli ülést tart az Országházban.

 

Itt olvashatják a napirendi javaslatot!

 

Országgyűlés Sajtóirodája

Elhunyt Garai István Levente volt országgyűlési képviselő

Életének 63. évében elhunyt Garai István Levente. A Bács-Kiskun megyei politikus 1994 és 1998, majd 2004 és 2014 között volt a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Gyermekkarácsony az Országházban

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén újra közösen szervezte meg az „Országházi Gyermekkarácsonyt”, melyre 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívtak meg Magyarországról és a határon túlról.

 

23 magyarországi településről, valamint a Kárpát-medencéből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból, Kárpátaljáról és Burgenlandból, összesen 12 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták.

Elhunyt Kósa Ferenc volt országgyűlési képviselő

Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Kósa Ferenc ellenzéki értelmiségiként részt vett az 1985. évi monori és az 1987 szeptemberi lakitelki tanácskozáson. 1990-2006 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, nevéhez fűződött egyebek mellett a filmtörvény gondozása.

Az Országgyűlés napirendje

Az Országgyűlés 2018. december 10-11-12-13-án tartja következő ülését.

 

Itt olvashatják a napirendet!

 

Országgyűlés Sajtóirodája