Készült: 2024.09.20.06:21:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

271. ülésnap (2005.11.24.), 60. felszólalás
Felszólaló Gőgös Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Nem kívántam további vitát generálni, de én nem ejtettem ki a számon se a kistermelés, se a nagytermelés szót. Annyit mondtam, más kategória az, ha valaki magának állít elő élelmiszert, és más az, ha valaki közösségi célra értékesít. Ott sokkal nagyobb kontroll kell! És annál nagyobb kontroll kell, minél nagyobb az a kör, akinek értékesít. Ennyit mondtam, hogy Németországban minden faluban van hentes, de nincs vágás. Erről beszéltem, és soha egy szóval nem mondtam, hogy mi a hatékonyabb, a kicsi vagy a nagy. Ez szóba se került, ezt szeretném hangsúlyozni, képviselőtársam.

A másik - amire egy mondatban szintén hadd reagáljak –: Szlovákiában 70 százalékos szinten van a támogatás a magyar szinthez képest, mert ők abba a besorolásba kerültek a korábbi eredményeik alapján. Nem azért termeltek ők olcsóbban, mert a magyar termelő nem kapta meg a támogatást - az osztrák megkapta, mégse osztrák árut látunk, hanem szlovákot -, hanem azért termelnek olcsóbban, mert fele a bérköltségük, mint Magyarországon. Legalábbis annak, aki hivatalosan foglalkoztat ott. A szlovák gazdák 90 százaléka még mindig majdnem klasszikus nagyüzemi szinten termel, hiszen összesen 11 ezer termelőjük van.

S amikor a nagyüzem-kisüzem témáról beszélünk, akkor azon is el kellene gondolkodni, hogy náluk a bér sokkal alacsonyabb, mert a minimálbér a magyarországinak csak 60 százaléka, mégis versenyképesebbek tudnak lenni. Nekünk is el kellene gondolkodni azon, hogy miért tudják ők 50 forintos önköltséggel előállítani a tejet, nálunk meg miért 68-70 forint a tej előállításának az önköltsége. Hozzáteszem, vissza van fogva náluk mindenféle technológiai fejlesztés. Nálunk most már - főleg a nagyobb cégek - számítógép vezérlésű fejőházakkal dolgoznak, és korrekt, garantált minőséget állítanak elő, amiből jó sajtokat lehet csinálni. De annál a tejnél, amit megiszunk, nem igazán számít az, hogy szuper extra minőségű-e vagy sem, mert a pasztőrözéssel sok mindent el lehet rendezni. Ilyen alapon soha nem leszünk velük versenyképesek, arra viszont vigyáznunk kell, hogy ez az előnyük csak rövid távú legyen, és ne hosszú távú.




Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai