Készült: 2024.09.24.06:07:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (2010.06.14.), 80. felszólalás
Felszólaló Vágó Gábor (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretném letenni a garast két pontban a jó, minőségi házi pálinka mellett, illetve amellett, hogy a helyi termékek előállításának könnyítése, a háztáji termelés és általában a vidéki élet megkönnyítése az LMP egyik fő feladata.

Azt kívánjuk, hogy a gyümölcspárlat főzéséért indított szabadságharc - majdnem forradalom - ne a minőséget állítsa a falhoz. Ne egy, éppen az európai piacokon kalandozásra induló unikális termék legyen a forradalom első áldozata. Azt mindenképpen el kell kerülni, hogy az "arany háromszögben" ugyanazokban a tartályokban állítsák elő a gyümölcspárlatot, ahol az olajszőkítés és a tablettás bor készítése is folyt.

Hazánk nehezen elérte azt a kiemelkedő eredményt, hogy a pálinka hungarikum lett, s ezzel azt is, hogy ne bitorolhassa se egy román vagy az összes osztrák főzet a pálinka nevet. Ezzel egy időben elkezdtük felépíteni az emberek fejében, hogy mi is az a pálinka és a minőségi pálinka. Szinte az egész szakma - beleértve a kereskedelmi főzdéket és a bérfőzdéket - ezen dolgozik a mai napig is, ugyanis ugyanúgy, mint az országot felállítani, ez sem egyik pillanatról a másikra történik. Úgy látjuk, hogy e rendelet nem kellő kidolgozásával ezen munka lassan beérő virágjait még bimbó állapotban letépheti és kukába dobhatja a kormánytöbbség, ugyanis a hungarikumhoz minőségnek és egészségnek kell társulnia.

Ezen túl egy ilyen rendelettel értelmetlenné tehetjük a pálinkatörvényt, ugyanis az a minőség javítását hivatott szolgálni. A házipálinka-főzés megkönnyítése mellett vagyunk, amennyiben a minőség garantált lesz törvényi szinten. Olyan szabályozásra van szükség, amely versenysemleges, azaz mindenki számára átlátható és egyenlő feltételeket teremt a pálinkafőzés területén. Otthon valamennyi gazdálkodó megfelelő és ellenőrzött feltételek mellett állíthasson elő saját gyümölcsből pálinkát, ha ennek a feltételeit megteremtette. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Kérdésem: miként tudják a pálinkatörvényben garantált minőséget az új szabályozással is garantálni?

Köszönöm a szót. (Taps az LMP soraiban.)




Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai