AZ ORSZÁGHÁZ TÖRTÉNETE - az Országház makettje

AZ ORSZÁGHÁZ TÖRTÉNETE - az Országház makettje

A kiállítótér középpontjában egy üvegburával lefedett nagyméretű makett, az Országház méretarányos, részletgazdag kicsinyített mása látható, mely az eddig készült legnagyobb és legpontosabb leképezése a törvényhozás épületének. Az 1:100-as méretarány miatt egy-egy emberalak másfél-kétcentis, miközben a kupola csúcsa majdnem egy méteres magasságba nyúlik fel. Már az adatok alapján sem csoda, hogy a kisebb szobányi alapterületen elhelyezkedő kisépítmény megvalósításán közel húsz fős csapat dolgozott – Hajnal Péter és Bojti Márton vezetésével –, de ha a látogató közelről is megtekinti, akkor azt is könnyedén megérti, hogy mi került összesen közel 10.000 munkaórába, vagyis több mint egy évnyi erőfeszítésébe a csoportnak.

A makett az Országházat és a Kossuth tér egy részét ábrázolja valósághűen, de hogy ne csak az épület kívülről is remekül megszemlélhető homlokzatai és kevéssé látható tetőzetének képe okozzon újdonságot, a terület negyedrészén az épületet csupán az alapfalak szintjéig ábrázolja. Ennek köszönhetően remekül látható az épület legtöbb jelentős belső tere, hiszen elmetszve van a díszlépcsőházat magába foglaló, keleti irányban elnyúló főbejárati szárny, valamint az egykori főrendiház épületrésze, az északi szárny. A két egymásra merőleges metszésvonal pedig az épület központi terében, a kupolacsarnokban találkozik. Ahogy a külsőn is, a belsőben is valamennyi szobor, kandeláber és apró részlet megjelenik, ami a valóságban is ott van. Sőt, a lámpák még működnek is, világítani is képesek. Figyelemreméltó a kupolacsarnok és a felette található felső kupolatér aránya, ahogy a hatalmas üléstermek egész épülethez képest csekélynek látszó mérete is meglepő lehet. Az Országház nagyméretű makettje nem csak segít bepillantani olyan terekbe, ahova a látogató nem juthat el, de általa egyúttal az egész ház felépítése és működése is jobban átlátható, megérthető.

Az Országház története - slider

orszaghaz_tortenete_jobb_makett


 

Országház makett
 

Az Országház története című kiállítás a Parlamenti látogatásra váltott jeggyel tekinthető meg az országházi séta befejező állomásaként.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

orszaghaztortenete_kisebb