Az Országház története

Az Országház története

A Neÿ Béla terem az első olyan – üvegmennyezettel fedett – belső udvara az Országháznak, amelyben kiállítótér került kialakításra.

A tárlat kuriózuma az Országház kupoláján egykor elhelyezkedő vörös csillag, az épület villámhárítóiként is szolgáló rézvitéz szobrok egyike, továbbá az Országház 1:100 arányú makettje.

A kiállítótér korszerű eszközökkel teszi teljessé a látogatói élményt: tíz különböző képernyőn, tematikusan tekinthetünk be az épület kulisszái mögé. A látogatói útvonalon kívül eső terektől a műszaki megoldásokon át a Ház virtuálisan megjelenített felépüléséig számos érdekesség figyelhető meg. A képernyők mellé az Országház homlokzatán elhelyezett, magyar királyokat ábrázoló kőszobrok előzetes bírálatához készített gipszmintáit állították ki.

Külön látványosság az épületben elhelyezett közel 50, központilag vezérelt órák szerkezetének bemutatása, mely a maga korában igazi szenzációnak számított, alig néhány helyen használtak ilyet. Az Országház órái ma is központilag, a villanyszerelő műhelyből vezérelve, de már korszerű technológia segítségével működnek.

Az udvarból kialakított kiállítótér Neÿ Béla nevét viseli. Pilisi Neÿ Béla (Pest, 1843. június 9. – Budapest, 1920. március 18.) építészként, egyetemi magántanárként, miniszteri tanácsosként és lapszerkesztőként is dolgozott. Minisztériumi munkássága során olyan nagy budapesti építkezések műszaki ellenőrzését vezette többek között, mint a Fővámház, a Műegyetem és az Állatorvosi Akadémia. Legjelentősebb azonban az Országház Építési Végrehajtó Bizottságának jegyzőjeként és az építkezés műszaki ellenőrzésének vezetőjeként végzett munkája volt. Az Országház elkészültekor ő írta és szerkesztette az épületet és műszaki berendezéseit bemutató reprezentatív albumot.
Az 1906-ban megjelent, A Magyar Országház – Steindl Imre alkotása című nagyméretű díszkötetet nemcsak az egyik legfontosabb korabeli forrása az Országház építésének, de a pazar iparművészeti kialakítása is párját ritkító a magyar könyvkiadás történetében. A mű 69 fotóval illusztrált háromnyelvű (magyar, német, francia) szövegrésze 46 oldalt tesz ki, az építkezés és az épület részletes leírása mellett tartalmazza a költségvetést és a közreműködők névsorát. Ezt egészíti ki 9 ábra, 44 fekete-fehér és 5 színes fénykép. Az album egyik példánya megtekinthető a kiállításban.

Ízelítő a kiállítás anyagából:

Az Országház története - slider

orszaghaz_tortenete_jobb_hasab


 

Az Országház története című kiállítás az Országház látogatásra váltott jeggyel tekinthető meg az útvonal befejező állomásaként.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK