The central clockwork

The central clockwork

A törvényhozás épületét a legkorszerűbb technikai újításokkal szerelték fel. A párhuzamosan működő gáz- és villanyvilágítás, a központi fűtés és hűtés, a tűzoltórendszer és a belső és külső számok elérésére egyaránt alkalmas telefonrendszer mellett már nem annyira meghökkentő a tény, hogy az épület számos helyisége központilag, egyetlen óramű által vezért órákkal rendelkezett.

Ahelyett tehát, hogy néhány alkalmazott naponta végigjárta volna a legnagyobb tereket és irodákat, újra és újra felhúzva és megkísérelve a lehetetlent, pontosan és főleg egységesen beállítani őket, a 112 darab villamos órát az itt látható, egyetlen központi berendezés vezérelte, amely eredetileg a könyvtár földszinti helyiségében volt elhelyezve.

Ez az óra egyetlen felhúzással 8 napig volt képes önállóan járni, majd percenként elektromos jelet küldött a főrendi- és a képviselőházakban elhelyezett másodlagos óráknak, amelyek aztán a további áramkörökbe kötött óráknak továbbították a jelet. Bár volt ahová csak 4 másodperc alatt jutott el az újabb perc híre, pontosságuk, megbízhatóságuk, a központi vezérlésnek hála, így is felülmúlt minden más lehetséges megoldást.

Az Országház története - slider

orszaghaz_tortenete_jobb_oramu


 

Központi óramű

Az Országház története című kiállítás a Parlamenti látogatásra váltott jeggyel tekinthető meg az országházi séta befejező állomásaként.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

orszaghaztortenete_kisebb