Egy sortűz nyomában

Egy sortűz nyomában

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából 2016 októberében indult kutatási projekt célja az 1956-os forradalmi események az Országházhoz, valamint a Kossuth térhez kapcsolódó történéseinek feltárása. Az Országház politikai és szimbolikus jelentősége miatt központi szerepet kapott a forradalom és szabadságharc alatt.

A projekt fő kutatási irányai a következők: elsődlegesen a Kossuth téri sortűz azonosított áldozatainak életrajzi feltárása, másodsorban az Országházhoz kapcsolódó események rekonstrukciója 1956. október 23. és 1956. november 4. között.

A kutatás módszertana elsősorban a mikrotörténeti megközelítés, amelynek köszönhetően személyesebb történelemlátást kapunk a szereplők, a résztvevők motivációiról, jelleméről.

A tudományos munkát egy kutatócsoport végzi, melynek fő célja az 1956. október 25-i sortűz következtében elhunytakról rendelkezésre álló ismeretek bővítése és további képi, írott valamint tárgyi források feltárása.

A kutatás eredményeként vezettük be az 1956. október 25-i sortűzzel kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozást, valamint bővítettük az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás ismeretanyagát.
 

FELHÍVÁS

Az Országgyűlési Múzeum felhívást tesz közzé, melynek célja, hogy az 1956. október 25-i Kossuth téri „véres csütörtök” résztvevőiről és áldozatairól rendelkezésre álló ismereteket személyes emlékekkel, fotókkal, dokumentumokkal, esetleg tárgyi anyaggal bővíthesse.

Az alábbi elérhetőségeken várjuk azon rokonok, családtagok, ismerősök jelentkezését, akik a Kossuth téri sortűzben életét vesztett, eddig azonosított 79 áldozat, illetve további azonosítatlan személyek életútjáról, korábbi sorsáról információval rendelkeznek. Segítségükkel szeretnénk méltó emléket állítani az elhunytaknak.

Jelentkezni lehet munkatársainknál a 06-1-441-43-43-as
telefonszámon vagy a muzeum(kukac)parlament.hu címen.


A kiállítás önálló honlapja

Egy sortűz nyomában - jobb hasáb