000296667 - címsor

A Magyar Korona Országainak nemzetközi egészségügye. Az egyes igazgatási tárgyak fejlődésének történetével - hivatalos adatok nyomán

000296667 - bal

000296667

ugras

Cím: A Magyar Korona Országainak nemzetközi egészségügye. Az egyes igazgatási tárgyak fejlődésének történetével - hivatalos adatok nyomán
Szerző: Linzbauer Ferenc Xaver
Impresszum: Pest : Kugler Adolf, 1868
URI: https://go.ogyk.hu/ogy01-000296667

000296667 - könyvismertető

A Bajorországból származó Linzbauer család a 18. században telepedett le hazánkban. Linzbauer Xaver Ferenc 1807-ben, Budán született. 1832-ben Pesten, orvosdoktori diplomát szerzett. 1837-ben kezdett hozzá fő művéhez, a magyar egészségügy fennmaradt emlékeinek összegyűjtéséhez. Tíz éven keresztül, a forradalom kitöréséig a Jászkun kerület főorvosa volt, a szabadságharc eseményei alatt azonban Bécsben teljesített szolgálatot. 1851-1860 között egyszerre volt a pesti egyetem sebészeti tudomány tanszékének vezetője, tanára, valamint a bécsi császári királyi belügyminisztérium egészségügyi osztályának munkatársa. 1861-től a botanika helyettes tanára és az egyetemi füvészkert ideiglenes igazgatójaként is működött. 1871-ben nyugállományba vonult, ekkor az addig különálló sebészképzést biztosító tanszék is megszűnt. Möldingbe vonult vissza és folytatta statisztikai, közegészségügyi, gyógyszerészeti, orvostörténeti tanulmányainak írását haláláig, 1888-ig.

A Magyar Korona Országainak nemzetközi egésségügye című műve 1868-ban látott napvilágot, Pesten, magyar-német, kétnyelvű kiadásban. Linzbauer Xaver Ferenc harminc évet töltött azzal, hogy művéhez összegyűjtse a nyersanyagot. „Magyarhon feledhetetlen nádorának” József főhercegnek a segítségét is igénybe vette, hogy írását minél igényesebben és körültekintőbben tárja az olvasók elé. Az orvosdoktor könyve az ország egészségügyi igazgatásának történetét tekinti át a honalapítástól, a 19. század közepéig, a vonatkozó rendeletekre, jogszabályokra alapozva. A szerző művét az ország egészségügyi védelmével kezdi, ami véleménye szerint a határon kezdődik. A történelem folyamán a szárazföldi, tengerparti, folyami határátkelők állapota, az egészségügyi előírások betartása elengedhetetlennek bizonyult, hiszen ezek a pontok nemcsak a kereskedelem, a szállítás lebonyolítását, az ország határvédelmét szolgálták, hanem számtalan egészségügyi veszély forrásai is voltak. Annak jelentőségét is taglalja a szerző, hogy az ország alapítása óta mennyire fontos volt a szomszéd és más, bajba jutott országoknak nyújtott segítség. A mű betekintést ad a gyógyszertárak alapításába, a gyógyszerkönyvek vezetésébe és a gyógyszerek előállításának, árusításának szabályozásába, emellett részletesen ismerteti a gyógyszerekkel való visszaélést. Foglalkozik a betegellátást, ápolást biztosító kórházak feladatkörével, az ezekből származó költségek előteremtésével, valamint a katonák, szökevények, foglyok orvosi vizsgálatának szükségességével is. Linzbauer Xaver Ferenc részletes betekintést nyújt az orvosi gyakorlat történetébe, kezdve a kolostorokban működő gyógyítóktól, az orvosképzéssel foglalkozó különböző iskolák, egyetemek létrejöttéig. Számbaveszi a Kárpát-medencében található ásvány -és gyógyvízforrásokat, fürdőket és ezek jelentőségéről és gyógyító hatásáról is ír. Emellett alapos ismeretekkel látja el mindazokat, akik az orvos-törvényszéki vizsgálatok történetéről, a gyógyítás közben elkövetett bűncselekmények fajtáiról és büntethetőségéről szeretnének olvasni.

Linzbauer Xaver Ferenc elsőként írt a Kárpát-medence egészségügyét befolyásoló területek jelentőségéről, valamint először vette számba az erre vonatkozó rendeleteket és jogszabályokat, azok történeti fejlődését.

KIE