000296618 - címsor

Juhász-káté, vagyis, A' juhok' tartásáról, tenyésztéséről, javíttásáról 's nemesíttéséről, ... szólló közértelmű rövid oktatások

000296618 - bal

000296618

ugras

Cím: Juhász-káté, vagyis, A' juhok' tartásáról, tenyésztéséről, javíttásáról 's nemesíttéséről, ... szólló közértelmű rövid oktatások
Szerző: Angyalffy Mátyás András (1776-1839)
Impresszum: [Pest] Pesten : [Trattner] Petrózai Trattner J. M. és Károlyi István, 1830
URI: https://go.ogyk.hu/ogy01-000296618

000296618 - könyvismertető

Angyalffy Mátyás András agrárelméleti szakíró és tanár, 1776-ban katolikus, polgári családban született Naszályon. Tanulmányait a Lipcsei Egyetemen fejezte be, majd utazásokat tett Nyugat-Európában, hogy a kor legmodernebb mezőgazdasági rendszereit tanulmányozza. Rendszeresen olvasott és több nyelven beszélt. A Festetics családhoz került nevelőnek. Mivel Festetics György elégedett volt munkájával, felkérte tanárnak az általa alapított Georgikon mezőgazdasági tanintézetbe. Angyalffy itt öt évig tanított mezőgazdaságtant, jószágkezelést és gazdasági technológiát és két éven át az igazgatói tisztséget is betöltötte. 1823-ban elhagyta az intézetet, Pestre költözött és az irodalomnak szentelte életét. Könyveket írt és megalapította a Mezei Gazdák Barátja című folyóiratot, majd a Mezei Gazda című lapot, de támogatás hiányában mindkét lap megszűnt. Angyalffyt a Magyar Tudós Társaság munkásságának elismeréseként 1832-ben levelező tagjává választotta. 1839. március 17-én Pozsonyban, nagy nyomorban halt meg.

1830-ban jelent meg Angyalffy Mátyás András Juhász-Káté… című könyve, mely a kor jelentős gazdasági szakkönyve volt. A gazdasági cselédek és a köznép számára is érthető nyelvezeten írt mű nagy segítséget jelentett a juhtenyésztők számára. Mindent megtudhatunk a juhokról, a könyvben részletesen olvashatunk a tenyésztésről és nemesítésről, a juhaklokról, a juhtartás általános szabályairól, a nyári- és téli tartásról, emellett több fejezetben a juhok hasznáról. A juhokat húsuk, tejük, faggyújuk és gyapjújuk miatt tartják, de ezekben a fejezetekben megtudhatjuk, hogy „Melly korokban legalkalmasabbak a juhok a hizlalásra?” „Mitől jobb tökéletesebb a hízlalás, ha a szálas takarmányon kívül még mindenféle kurta eleséget is kapnak a juhok? Vagy „Mire használtatik leginkább a juhok teje?” Ezek és ezekhez hasonló kérdésekre kapunk rövid, tömör választ a könyvben. Az utolsó „czikkely” sorolja „A juhok nyavalyáiról és azoknak orvoslásáról” szóló pontokat és kapunk választ mindarra, ami a juhokat érinti.

SZI